Stoler på Gud før legen

Amerikanerne setter sin lit til at Gud ordner opp.

Amerikanske leger møter stadig pårørende som forventer et mirakel på dødsleiet.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Amerikanske leger møter stadig pårørende som forventer et mirakel på dødsleiet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det kommer til å redde liv går Gud legen en høy gang for mange amerikanere.

I en fersk undersøkelse kommer det frem at troen på bønnens kraft står sterkt hos mange, og forskerne bak studien mener at legene bør være forberedt på å møte pårørende som forventer at et mirakel kan skje på dødsleiet, melder nyhetsbyrået AP.

Av 1.000 tilfeldig spurte amerikanere svarte 57 prosent at de tror Guds inngripen kan redde alvorlig syke pasienter, selv der legene har gitt opp å gi livreddende behandling.

Troen på helbredelse ved bønn står sterkt hos mange amerikanere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Troen på helbredelse ved bønn står sterkt hos mange amerikanere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer

Tre av fire mener sågar at pasienten har rett til å forlange livreddende behandling, til tross for legenes anbefalninger.

Les også: Troen gjør deg frisk

Også legene tror

Studien som er publisert i Archives of Surgery er basert på telefonintervjuer av 1.000 amerikanere, som ble spurt om sitt syn på livreddende behandling mot livets slutt.

Tilbakemeldingene presenteres sammen med svarene fra 774 leger, sykepleiere og annet helsepersonell som ble stilt tilsvarende spørsmål per mail. Og troen på mirakler synes å være utbredt også blant helsearbeiderne.

Nær tjue prosent av legene og de øvrige helsearbeidere som ble spurt mener at Gud kan gripe inn og snu en håpløs situasjon.

Spørsmålene som ble stilt var i størst grad knyttet til livsforlengende behandling av imaginære pasienter som var døende som følge av ulykker eller vold.

Denne type dødsfall oppleves gjerne spesielt tøft for de pårørende, fordi de skjer brått og uventet, og ikke som følge av lang tids sykdom. Dessuten er personer som lider en brå og voldsom død som regel yngre.

Les også: Leger lurer pasienter

- Må respektere deres ønsker


- Vi tror at en grunnleggende respekt for troen på mirakler vil være med på å styrke tillittsforholdet mellom legen og pasientens familie . Tillitten må ligge der for at legene skal kunne gi en objektiv og vitenskapelig forankret forklaring på hvorfor videre behandling vil være nytteløs, uttaler forskerne bak studien til AP.

Dr. Lenworth Jacobs er professor ved University of Connecticut og sjef for intensivavdelingen ved Hartford Hospital. Han står bak studien, og presiserer at dagens intensivbehandling gjør at mange pasienter lever lenger enn de ville gjort før i tiden.

Det betyr også at personalet ved intensivavdelingen i langt større grad er involvert i pasientenes siste levetid og dødsprosess.

Jacobs forteller at han stadig møter mennesker som er overbevist om at Gud vil komme deres kjære til unnsetning, og at de ønsker at legene opprettholder den livsforlengende behandlingen.

Les også: Livsfarlig feilkommunikasjon

Vanlig problemstilling

- Du kan ikke avfeie det som tøv. Man må respektere deres ønsker, men samtidig legge frem de faktiske forholdene som kan si at døden dessverre er det mest sannsynlige utfallet, sier han til AP.

Han mener at det er viktig å forklare de pårørende at de ikke er skyld i at miraklene ikke skjer.

Dr. Michael Sise er katolikk og leder av intensivavdelingen ved Scripps Mercy Hospital i San Diego. Han mener studien bringer et viktig bidrag til debatten rundt en av de vanligste problemstillingene legene står overfor.

- Mirakler skjer dessverre ikke når alle medisinske fakta peker mot at pasienten vil dø. Det er rett og slett ikke realistisk å tro, sier han.

Les også: Gir legene terningkast

P

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer