Stopper fri flyt fra legejournaler

For to år siden skrev vi brev om forsikringsbransjens sugerør inn i folks helsejournaler. Om kort tid tetter Datatilsynet igjen sugerøret.

Publisert
Sist oppdatert

Vi er blitt hørt.

For to år siden sendte vi et brev til Justisdepartementet hvor vi pekte vi på at nordmenns helseopplysninger er i fri flyt. Trykk her og les brevet. Høringsbrevet ble skrevet på bakgrunn av våre leseres innspill om slike saker gjennom mange år:

..forsikringstaker har eiendomsretten til sine egne helseopplysninger, og kan bestemme om legen skal frigi dem eller ikke. Dette er et tveegget sverd: I og med at forsikringsselskapene kan nekte kunden forsikring hvis hun eller han ikke frigir alle opplysningene selskapet ber om, står den enkelte forsikringstaker i praksis i en tvangssituasjon. Eiendomsretten til egne opplysninger blir innbilt, og valgfriheten likeså. I praksis ender det opp med at forsikringsselskapene har krav på en ubegrenset mengde opplysninger fra den enkeltes helsejournaler, fordi det ikke settes synlige grenser for hva selskapene har rett til å spørre om, skrev vi den gangen.

Høyere makter?

Om det er høyere makter eller en saksbehandler i Justisdepartementet som har lest vår høringsuttalelse vet vi ikke, men helgens utspill fra Venstres Trine Skei Grande og justisminister Knut Storberget vitner om at det i lengre tid har pågått et arbeid med å tette igjen forsikringsselskapenes sugerør til folks legejournaler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer