Stopper misteltein-forsøk

En Bergenslege prøvde ut misteltein-lektiner på kreftpasienter. Utprøvingen er nå stoppet på grunn av kritikk fra onkologer ved Haukeland Sykehus.

Publisert
Sist oppdatert

Stopper misteltein-forsøk

En Bergenslege prøvde ut misteltein-lektiner på kreftpasienter. Utprøvingen er nå stoppet på grunn av kritikk fra onkologer ved Haukeland Sykehus.

Mistelteinekstrakt inneholder 4000-5000 molekyler, deriblant tre såkalte lektiner. Gjennom et forskningsprosjekt har professor Ian Pryme ved Institutt for biokjemi og molekylær biologi ved Universitetet i Bergen funnet ut hvordan man kan skille lektinene fra de brekningsfremkallende komponentene i mistelteinekstraktet, slik at lektinene kan inntas gjennom munnen.

Avslutter pasientstudie

- Pasienter har ønsket seg behandling med lektiner fordi det har gjort vedkommende godt. Jeg valgte å etterkomme pasientenes ønsker fordi jeg vet at dette på ingen måte kan skade noen. Samtidig kunne vi få verdifulle data til vårt videre arbeid, sier Pontus Tilrem til kreft.no.

Tilrem har likevel valgt å avslutte sin pasientstudie. - Jeg opplever så stor motgang at jeg nå velger å avslutte min pasientstudie. Hva som nå kommer til å skje med de pasientene som allerede er i prosjektet, vet jeg ikke, men det finnes nok en løsning. Jeg føler presset på min person så stort at jeg ikke er villig til å bære dette, forklarer Tilrem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer