Munnbind

- Stor etterspørsel nå

Apotekene melder om stor økning i munnbindsalget, og prisene er rekordlave.

FALSKE MUNNBIND: Disse tegnene skal du se etter når du kjøper munnbind. Video: Kristin Sørdal / Dinside. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer
Publisert

- Vi har sett en klar økning i etterspørsel etter munnbind denne uka og har solgt 10 ganger så mye som forrige uke, forteller Hans Kristian Furuseth, daglig leder i nettapoteket Farmasiet.

Denne uka kom det nye nasjonale anbefalinger fra myndighetene. I tillegg er det innført lokale tiltak i områder med smitteutbrudd, blant annet i Bergen og i Oslo. Noen av rådene handler om mer utstrakt bruk av munnbind. Og dette merker apotekene på salget:

- Generelt har salget vært stabilt de siste tre ukene, men vi merket en økning i etterspørselen fra fredag 23. oktober. Ser man på salget i starten av denne uka i Oslo og Bergen hvor det ble innført påbud om bruk av munnbind, har det vært en firedobling av salget mot mandag og tirsdag sist uke, sier Karina Søby Eidukaitis, kommunikasjonsrådgiver i Apotek 1, til Dinside.

- Er sikre på at vi kan levere

Både Farmasiet, Apotek 1 og Boots sier til Dinside at de har god tilgang på munnbind nå - og at de er sikre på at de kan levere på tross av økt etterspørsel:

- Vi solgte omtrent 150.000 munnbind mandag-torsdag. Vi har over 1 million munnbind på lager og kan raskt fylle på mer ved behov, så vi er sikre på at vi kan levere til befolkningen, sier Furuseth.

- Våre apotek skal i stor grad ha god lagerbeholdning på munnbind, men skulle de i en kortere periode gå tom vil de raskt kunne skaffe mer varer fra grossisten. Varetilgjengeligheten fra grossisten er god, og skal kunne imøtekomme økt etterspørsel, sier Eidukaitis til Dinside.

Også apotekkjeden Boots sier de har god tilgang:

- Per nå er leveringssituasjonen god, og vi har rikelig med munnbind på sentrallageret. Det vil si at dersom et lokalt apotek skulle gå tomt for munnbind, får vi fylt raskt på igjen, sier Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonssjef i Boots Norge.

Vitusapotek sier til Dinside at de merker en stor økning i etterspørselen etter munnbind om dagen - og at de har god kapasitet:

- Leveringssituasjonen på munnbind er god, og vi venter ytterligere forsyninger de nærmeste dagene, sier Miriam Thistel, kommunikasjonsdirektør i Norsk Medisinaldepot - som Vitusapotek er en del av.

Lave priser nå

Selv om etterspørselen er høy, er prisene fra apotek på det laveste vi har sett hittil i coronapandemien.

Da vi sist sjekket prisene, 1. oktober, var laveste pris i apotek 299 kroner for 50 stk. medisinske munnbind. I begynnelsen av august, da vi fikk de første nasjonale anbefalingene om munnbind, lå prisene hos apotek på fra 600 til 745 kroner.

Nå er laveste pris i apotek 249 kroner for de samme 50 munnbindene.

Her kan du se noen av prisene akkurat nå. Dette er kun noen utvalgte butikker. Du kan kjøpe munnbind mange steder, også i dagligvarebutikkene. Og prisene vil variere.

Priser på munnbind 30. oktober

Butikk Pris/pk
Farmasiet249
Apotek1299
Boots249
Vitus Apotek249,9
forstehjelp.lhl.no246
Sunkost349
Trygg-helse.no169
Europris299

(Alle prisene er for en pakke medisinske munnbind (engangs) med 50 stk. Prisene er innhentet på nett 30. oktober 2020. Vi tar forbehold om feil og endringer i pris og tilgjengelighet)

Laveste pris for 50 munnbind av disse butikkene, er altså 169 kroner per pakke.

Tre av fire apotekkjeder selger nå 50-pk. munnbind for 249/250 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer