Stor guide: Vitaminråd for 40+

Uten nok vitaminer og mineraler fungere verken hjerne, hjerte eller stoffskiftet som det skal. Etter 40 års alder faller forbrenningen, og da bør vi særlig passe på å få nok av B-vitaminer, antioksidanter, samt næringsstoffer som holder skjelettet ved like.

Publisert
Sist oppdatert

Når vi passerer 40, faller forbrenningen. For hvert år som årene går trenger vi litt mindre mat enn tidligere. Det er to grunner til det:

Den ene er at muskelmassen går sakte tilbake etter hvert som vi blir eldre, og jo mindre muskelmasse vi har, jo lavere blir forbrenningen. Den andre er at vi blir mindre fysisk aktive enn tidligere. Selv om mange passer barnebarn og går turer, blir mengden muskelaktivitet ofte totalt sett lavere enn før.

En storspisende 25-åring og en småspisende 55-åring trenger likevel om lag like stor mengder vitaminer og mineraler. Den aktive 25-åringen kan tillate seg litt slinger i valsen med vitaminfattig ferdigmat, for han eller hun spiser (får vi håpe) også mye bra mat ved siden av.

55-åringen har mindre å gå på. Særlig tynne kvinner som er lite fysisk aktive, trenger lite mat og må passe på at det de putter i munnen har høy kvalitet. Selvsagt kan man til en viss grad sikre seg med vitamin- og mineralpiller. Men i maten er det også antioksidanter og andre nyttige stoffer som ikke finnes i noen piller, eller bare i dyre kosttilskudd.

To basistiltakHva kan 55-åringen med lav forbrenning gjøre for å få i seg nok av alle næringsstoffer?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer