Stor mangel på helse- og byggarbeidere i Norge

Samtidig som Norge har 200.000 arbeidssøkere, mangler norske virksomheter 46.000 ansatte: nær halvparten innenfor helsefag og bygg og anlegg.

STORT BEHOV: Norske bedrifter mangler nesten 50.000 arbeidstakere, mange av dem innen helse- og omsorgssektoren. Foto: Tore Meek / NTB
STORT BEHOV: Norske bedrifter mangler nesten 50.000 arbeidstakere, mange av dem innen helse- og omsorgssektoren. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mangelen er imidlertid redusert fra de siste årene, ifølge Navs bedriftsundersøkelse 2021.

I 2020 manglet norske arbeidsgivere 50.750 personer, mens tallet i 2019 var 59.450.

Antallet er likevel høyere enn hva Nav hadde ventet:

– Ettersom samfunnet har vært delvis nedstengt i koronaperioden og arbeidsledigheten er høy, forventet vi at virksomhetene i mindre grad ville ha rekrutteringsproblemer. Men blant annet økt press på helsevesenet og reiserestriksjoner for innleid arbeidskraft fra utlandet bidrar til at mangelen på kvalifisert arbeidskraft fortsatt er høy, sier rådgiver Audun Gjerde i Navs kunnskapsavdeling i en pressemelding.

Forventer oppbemanning

Undersøkelsen viser at andelen virksomheter som forventer oppbemanning, er omtrent likt som de siste fire årene.

– Tallene er overraskende stabile og tyder på at mange av dagens omkring 200 000 arbeidssøkere skal tilbake i arbeid i løpet av det neste året, sier Gjerde, som likevel mener det kan ta tid før arbeidsmarkedet normaliserer seg.

Helse, pleie og omsorg mangler 13.500 personer, mens bygg og anlegg mangler 9.000.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer