Stor midje er livsfarlig

Selv for kvinner som ikke er overvektige, kan en midje på over 88 cm være helsefarlig.

Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye fett på magen kan føre til tidlig død, viser en ny og omfattende studie.

I studien ble 44.600 sykepleiere i alderen 40 til 65 år fulgt i 16 år. I denne perioden beskrev kvinnene sin egen helse og livsstil.

Resultatene viser at de kvinnene som hadde størst midje, hadde tre ganger så høy risiko for å dø av hjertesykdom sammenlignet med de med slankere midje, skriver nettstedet WebMD.

Farlig fettLeder dr.med Jøran Hjelmeseth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst opplyser at det er flere årsaker til hvorfor magefettet er spesielt risikofylt for kvinner.

- Midjemål er et godt mål for fett rundt innvollene i magen. Dette fettet er sannsynligvis farligere enn underhudsfett. Man vet ikke sikkert, men en årsak kan være at magefett frigjør betennelsesliknende stoffer som kan være skadelig for blodåreveggen og hjerte- karsystemet. Mye magefett gir også økt risiko for type 2 diabetes, sier Hjelmeseth til DinSide Helse.

Han understreker imidlertid at selv om studien viser at en stor midjeomkrets gir høyere risiko for død, beviser den ikke at stor midje er årsaken til økt dødelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer