Stor økning av spiserørskreft

Antall tilfeller med spiserørskreft er seksdoblet mellom 1975 og 2001 i USA.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelser for å påvise forklaringer stigningen i løpet av de siste 25 årene, har utelukket at over- eller feildiagnostisering er årsak til økningen, melder AstraZenecas pressetjeneste.

I Norge skyldes nesten 1 prosent av nye krefttilfeller spiserørskreft.

I USA er det nylig gjennomført en undersøkelse med bakgrunn i økningen i antall tilfeller av en spesiell type spiserørskreft (adenocarcinom). Det ble undersøkt om forskjellige former for feildiagnostisering kunne forklare økningen. Undersøkelsene viste ikke noen alternative forklaringer til at hyppigheten for denne kreftformen har steget fra 4 til 23 tilfeller pr. million innbyggere fra 1975 til 2001 i USA, en stigning på nesten 600 prosent.

Undersøkelsen er nylig presentert av doktor Heiko Pohl fra Dartmouth Medical School, Vermont i USA i en artikkel i The Journal of The National Cancer Institute.

I studien ble en kreftdatabase fra U.S. National Cancer Institute gjennomgått for å avgjøre om den observerte økningen i spiserørskreft kunne forklares ved forandringer i registrering eller diagnostikk. Et stort antall teorier ble undersøkt, men ingen alternative forklaringer syntes å være holdbare. Det ble videre pekt på at dødeligheten for sykdommen er mer enn syvdoblet i samme periode, fra 2 til 15 døde per million innbyggere; slik at det ikke er noe som tyder på at diagnosen blir stilt for tidlig eller på galt grunnlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer