Stor oppgang i kredittkjøp

Nordmenn låner stadig mer når de skal handle.

Publisert
Sist oppdatert

I fjor belastet vi kredittkortet for 75 milliarder kroner - nesten dobbelt så mye som for fem år siden.

Tallet på transaksjoner med kredittkort sto stille fra 2005 til 2006, men i fjor gikk det opp hele 33 prosent. Nordmenn benyttet seg av kreditten på bankkortet sitt 71,1 millioner ganger i fjor, viser tall fra Norges Bank.

Til sammen lånte vi 74,9 milliarder, 18 prosent mer enn året før.

Les også: Unge låner for mye

- Norge er blant landene som bruker kort aller mest, og stadig flere selskaper og banker tilbyr kredittkort. Konkurransen er hardere, og forbrukerne får for eksempel inntil 50 dager rentefri betaling. Dermed blir denne lånetjenesten noe flere benytter seg av, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) til NTB.

Regn ut hvor mye kredittkjøpet koster deg med vår Kredittkjøpskalkulator

Sikker netthandel

De internasjonale kredittkortene, som MasterCard og American Express, står for mesteparten av økningen. Antallet transaksjoner med kredittkort har det siste året økt med 33 prosent, og er godt over fordoblet siden 2002.

- Mange handler ferieturen på kreditt, og betaler når feriepengene kommer. Stadig flere bruker også kredittkort ved handel på nettet, da regningen kommer først i etterkant og det er lettere å kontrollere handelen, sier Neverdal.

Man er ekstra beskyttet i kredittkjøpsloven og kan klage til kortselskapet dersom varen har feil eller mangler.

DinSide tester: Kredittkort

Ugunstig rente

Ved nyttår var det utstedt 4,8 millioner kredittkort i Norge.

Men den lette tilgangen på lån, kan også koste dyrt. Drar man kredittkortet over evne, svir det hvis man drøyer betalingen ut over den rentefrie tida.

- Renten er veldig ugunstig i forhold til andre lån, så lar du et slikt kredittlån løpe løpsk, blir det dyrt. Men statistikken viser at flertallet klarer å tilbakebetale kreditten innen rentene begynner å løpe, sier Stine Neverdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer