Stor pågang på Fattighuset

Her er det konstant finanskrise.

Drosjesjåfør Mustafa Zeneb tror flere tar bussen under krisen. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Drosjesjåfør Mustafa Zeneb tror flere tar bussen under krisen. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan står det egentlig til med Ola Nordmanns økonomi om dagen?

Vi har besøkt Fattighuset og en hudklinikk. Ett sted: Et lokale fylt med frivillige arbeidende, gratis mat til vanskeligstilte og et langbord med brukte klær som skal gis bort. Et annet sted: Et lokale med eksklusive hudprodukter, lysekrone og friske blomster. Vi har spurt dem: Merker dere finanskrisen?

Les også: 46 kroner dagen til mat I NORGE

På Fattighuset i Oslo er det finanskrise hele tiden.

- Vi ser at det stadig kommer flere og flere folk hit for å få mat og klær, sier Johanna Engen, mediekontakt for Fattighuset.

Når krisen rammer mennesker som er i en nogenlunde grei situasjon, og de får mye mindre å leve av, kommer mange av dem til Fattighuset. Men det er ikke slik at steinrike folk kommer til å oppsøke Fattighuset fremover for å hente mat og klær, tror Engen.

Fattigdommen er ofte godt skjult, fordi det er så vanskelig for folk å definere seg selv som fattig. I dette øyeblikket sitter noen inne med dynejakka på fordi de er så redde for strømregningen.

Mange nye fjes

- I dag åpnet vi klokka tolv, da rauset det inn med folk. Alle mulige folk kommer hit, blant annet pensjonister, uføre, unge, gamle og arbeidsledige. I det siste har vi observert mange nye mennesker, men vi står ikke i døra og spør hvorfor de kommer hit, sier Engen. Hun er fattig selv, seksti år gammel og uføretrygdet.

- Familier som kommer hit og spiser, kan frigjøre litt kapital slik at de kan ta med barna på kino, kjøpe bursdagsgave til dem eller spare penger til sommerferie, sier Engen.

Fattighuset har akkurat mottatt to paller med spekemat. "Det har ikke en gang gått ut på dato!" Spekemat er sjelden vare, det samme er kaffe og smør. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Fattighuset har akkurat mottatt to paller med spekemat. "Det har ikke en gang gått ut på dato!" Spekemat er sjelden vare, det samme er kaffe og smør. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


Noen barn kommer tilbake på skolen etter sommerferien hvert år uten å ha noe å fortelle de andre. I et velferdssamfunn som Norge er det ikke bare mat, klær og tak over hodet som gjør et liv komplett.

- Noen folk kommer hit hver uke, noen kommer hver dag. Enkelte som går her har hverken kjøleskap eller komfyr, det gjør at de er avhengig av å spise her, sier Engen.

På de fleste ser man ikke at de er fattige, folk er rene, fine og oppdaterte, påpeker Engen.

Les også: Slik skulle din økonomi blitt i 2008

Etter at leien er betalt, og andre løpende utgifter har gått ut av konto, har Engen 5.100 kroner å leve for hver måned. Disse pengene skal gå til lege, medisiner, sjampo, kattemat, egen mat, månedskort, ferie, jule- og bursdagsgaver og klær.

- Mange har det verre enn meg, sier Engen.

Hun kom luskende opp trappa på Fattighuset for et og et halvt år siden. Det var ikke mer mat i skapet. Engen husker at hun var kjempeflau, og livredd for at kjente skulle se henne.

Velger mellom mat og klær


Merker dere finanskrisen på Fattighuset?

- Vi merker at husleien er høyere, strømmen koster mer og matvareprisene øker. Alt stiger bortsett fra uføretrygda, sier Engen.

En dame kom til Engen en gang og sa "sønnen min må velge mellom mat og klær". Hvis du er blakk fjorten dager før trygda kommer, da er du fattig. Fattigdom kan ramme noen og enhver, og noen blir fattige fordi de blir syke og deretter uføre.

Når media skriver "kjøpefesten fortsetter" og lignende, så merker ikke menneskene på Fattighuset noe til det.

Les også: Slik overlever firmaet ditt finanskrisen

Fattighuset i Oslo holder til i Grønlandsleiret 9, og tar imot pengestøtte, mat og klær fra privatpersoner og bedrifter. Blant annet Tine, Fjordland og Kiwi leverer mat kontinuerlig. På Fattighuset kan folk komme og spise hver dag. På mandager og tirsdager deler de ut klær, sko, bøker, møbler og lignende, og på fredager deler de ut matvarer.

Ingen tar drosje om natten lenger

Vi tar drosje fra Fattighuset til Karl Johan hud & kroppspleie.

Drosjesjåfør Mustafa Zeneb tror flere tar bussen under krisen. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Drosjesjåfør Mustafa Zeneb tror flere tar bussen under krisen. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


Drosjeeier Mustafa Zeneb merker finanskrisen hver dag på jobb.

- Vi merket at krisen begynte, omsetningen gikk nedover med en gang, sier Zeneb.

Han tror noen av kundene har begynt å ta bussen istedet for drosje, og tror omsetningen kan ha gått ned rundt femti prosent.

- Vi i Oslo Taxi er allikevel heldige i forhold til mange andre selskap, for vi har mange faste rekvisisjoner til sykehusene i Oslo, og dermed flere turer på dagtid, sier Zeneb.

Det er blant annet firmaer og forretningsfolk han ser mindre til om dagen.

- Om natten er det mange færre kunder enn før også. Det er spesielt om natten vi har minket omsetningen. Jeg har holdt på med dette en stund, og det er ikke et sesongspørsmål, kundene har faktisk uteblitt denne høsten, sier Zeneb.

Foreløpig frykter han ikke for egen økonomi.

Les også: Jeg skjønner at du er redd, men det er ikke rentene du bør frykte

Ingen krise for hudklinikken

Litt nærmere slottet holder Karl Johan hud & kroppspleie til. Daglig leder på klinikken, Trude Svendsen, tror ikke finanskrisen har påvirket deres omsetning noe særlig.

- Vi merket litt mindre pågang de to første ukene etter at finanskrisen satte inn, men det er helt normalt igjen nå, sier Svendsen.

På Karl Johan hud & kroppspleie opplever de ingen krise. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
På Karl Johan hud & kroppspleie opplever de ingen krise. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer


De fleste damene som kommer til Karl Johan hud & kroppspleie, har gode jobber og god råd. Svendsen vil helst ikke kommentere kundenes økonomiske situasjon. Kundene er mellom 25 og 55 år, og felles for dem er at de sliter med akne eller rynker, og det behandler de, krise eller ei.

- Om vi kommer til å merke finanskrisen fremover? Sånn det er nå er det ingen krise for oss, vi klarer oss fint, sier Svendsen.

Hun tror noen av de yngste kundene kan ha uteblitt i det siste.

Under den siste oppgangsperioden flyttet klinikken til sitt nåværende lokale, som er tre ganger så stort som det forrige lokalet. Svendsen sier at de ikke har planer om å flytte på seg og bli større. Ikke på grunn av finanskrisen, men fordi de ikke vil bli store og upersonlige.

- Spasalongene sliter mer enn oss. Vi har eksistert i 17 år, og fått en nærhet til kundene. Jeg tror spasalongene sliter mer fordi det lett kan bli litt upersonlig, sier Svendsen.

Karl Johan hud & kroppspleie tar 650 kroner for basic hudpleie og 2.990 kroner for spesialbehandling mot aldring. Prisen er per behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer