Storbanker venter flere renteøkninger

Nordea og DNB tror begge på økt lønns- og prisvekst de neste årene. Bankene mener også renta vil øke raskere enn Norges Bank så langt har signalisert. Se hva det betyr for boliglånet ditt.

SPÅR MANGE RENTEØKNINGER: Bankene tror renta skal markant opp de neste to årene. Se hva det vil bety for boliglånet ditt nederst i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SPÅR MANGE RENTEØKNINGER: Bankene tror renta skal markant opp de neste to årene. Se hva det vil bety for boliglånet ditt nederst i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Omikron ser ut til å bli kun en dump i veien og mye ligger til rette for fortsatt solid vekst fremover, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

DNB og Nordea offentliggjorde onsdag sine prognoser for norsk økonomi.

Raskere renteøkning

Begge bankene tror at den sterke økonomiske utviklingen vil åpne for seks rentehevinger de neste to årene, skriver E24. Kjetil Olsen spår renteheving hvert kvartal til godt ut i 2023, med en topp på 2 prosent ved utgangen av 2023.

I de siste prognosene fra Norges Bank er det signalisert rentetopp på 1,75 prosent mot slutten av 2024.

– Selv om Norges Bank hevet renta to ganger i fjor, er renta fortsatt på et unormalt lavt nivå, Vi må regne med flere rentehevinger framover og trolig noe høyere rente enn Norges Bank så langt har signalisert, sier Olsen.

Lønnsvekst

Nordea venter at arbeidsledigheten vil være tilbake på samme nivå som før de siste restriksjonene i løpet av andre kvartal 2022, noe som vil gi kamp om arbeidstakerne og høyere lønnsvekst.

– Sammen med krav om kompensasjon for tapt kjøpekraft i fjor kan lønnsveksten fort nærme seg 4 prosent i år. Det vil gi god vekst i folks kjøpekraft, forteller Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer