Store byer vokser mest

Norge har blitt et land med mange sentre for økonomisk vekst. Selv om befolkningstallene viser at småkommuner tappes, er befolkningsveksten spredt over hele landet.

Publisert
Sist oppdatert

Både geografer og boligsynsere får sine teorier bekreftet av de ferske tallene over befolkningsveksten i landets kommuner fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Veksten i landets ti største byer ligger langt over gjennomsnittet i Norge. Til sammenlikning, viser landets minste kommune, Utsira i Rogaland, en netto tilbakegang på 2 personer (cirka 1 prosent)siden 1994, fra den gangens 217 sjeler til dagens 215 (januar 04). En annen liten kommune, Eidfjord i Hordaland, har hatt en tilbakegang i befolkningstallet på nesten 16 prosent siden 1994, selv om den kan trøste seg med en netto befolkningstilvekst på én person i 2003, til hele 916 sjeler.

I går la SSB fram tall som viser befolkningsutviklingen i alle landets kommuner siden femti-tallet. Tendensen er gjennomgående at de største kommunene vokser mest, både i antall og prosenter, mens de minste tappes for menneskelige ressurser. En trøst for distriktsplanleggere må det likevel være at det ikke bare er ett, men flere sentre som vokser.

Mange sentre vokser fram

Den distriktspolitiske planen fra 80-tallet om å etablere regionale sentre som skulle demme opp for befolkningsflukt fra hele landet inn til bare ett eller to økonomiske sentre har tydeligvis lykkes langt på vei. Blant de ti største byene, er det Sandnes som kan vise til den største befolkningsveksten, med hele 18 prosent siden 1994. Som en god nummer to kommer Tromsø, med en vekst på over 13 prosent. Dette forklarer også langt på vei at de to byenes boligpriser har økt kraftig de siste årene. Som nummer tre på listen over vekstkommuner kommer overraskende Kristiansand, med vekst på nær 11 prosent, og omtrent det doble av landsgjennomsnittet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer