Store endringer for de med fasttelefon

Brukere av fasttelefon skal få hjemmetelefon på nye måter.

Når det tradisjonelle fasttelefonnettet forsvinner, vil nordmenn få hustelefon via fiber, TV-kabel eller mobilnettet. Foto: All Over Press
Når det tradisjonelle fasttelefonnettet forsvinner, vil nordmenn få hustelefon via fiber, TV-kabel eller mobilnettet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om stadig flere velger bort fasttelefon i heimen, har Telenor fortsatt rundt 900.000 fasttelefonkunder per dags dato.

Men nå skal fasttelefonen slik vi kjenner den fases ut. Dette fører blant annet til at en rekke nordmenn vil ha fasttelefoner som i praksis er mobiltelefoner.

Må ha et telefontilbud

70.000-80.000 personer velger bort fasttelefon hvert år, ifølge Arne Quist Christensen i Telenor. Han er leder for programmet som har ansvar for å flytte kundene fra det gamle fasttelefoninettet til et mer moderne tilbud.

– Ja, du kan si det er en slags luretelefon.Arne Quist Christensen, Telenor.


Men selv om det totale antallet fasttelefonbrukere minsker kraftig, er Telenor pliktig å levere et tilbud til landets innbyggere. I 2004 inngikk nemlig staten og Telenor en avtale om såkalte leveringspliktige tjenester, som blant slår fast følgende:

"Telenor skal tilby enhver bruker tilgang til offentlig telefontjeneste i fastnett og digitalt elektronisk kommunikasjonsnett på ethvert sted med fast helårlig bosetting eller næringsvirksomhet."

Blant annet innebærer dette at tilgangen skal gjøre det mulig for enhver bruker å foreta og motta nasjonale og internasjonale telefonsamtaler, sende og motta telefaks og foreta oppkobling mot internett.

Avtalen gjelder ifølge Samferdselsdepartementet inntil den blir sagt opp av en av partene.

Det er Post- og teletilsynet (PT) som skal følge opp omleggingen av fasttelefonitjenesten, og sørge for at nordmenn ikke skal miste et tilbud de har krav på.

– Tilbudet om fasttelefon skal være like bra som i dag, men basert på ny teknologi. Dessuten skal brukere med spesielle behov ha levert dette. Vår jobb er å passe på at ting fungerer som de skal, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther, informasjonsdirektør i PT til DinSide.

Les også: Her er Telenor tregest

Spår uendrede priser

Så hvordan vil de nye endringene påvirke de med fasttelefon i dag?

Christensen mener kundene ikke vil oppleve store prismessige endringer som følge av omleggingen - ikke minst siden prisene på fasttelefon og mobiltelefon har blitt stadig jevnere de siste årene.

Likevel er det verdt å merke seg at Telenor endrer prisene, blant annet på fasttelefoni, fra og med 1. oktober i år.

I hovedsak er det hvordan man får telefonlinje som blir annerledes.

– Siden mange velger bort fasttelefon til fordel for mobil beregner vi at 1/3 av kundemassen vil forsvinne naturlig. Den andre tredjedelen vil få telefon via fiber eller koaks-kabel, disse får tilgang på omtrent samme måte som før og vil ikke merke store forskjeller, sier Christensen til DinSide.

Fasttelefon og mobil i ett

Det er den siste tredjedelen som kanskje vil merke størst endring, ettersom disse vil få tilgang til telefon via mobilnettet. For denne gruppen skjer utfasingen av den tradisjonelle fasttelefonen over en periode på et halvt til ett år.

Disse vil bli først informert om endringene gjennom brev fra Telenor de nærmeste ukene for deretter å bli migrert over noen måneder senere. Dette vil skje i perioden fra 2013 og til utgangen av 2017.

– Til denne gruppen kan vi tilby terminaler som ser ut som tradisjonelle fasttelefoner, men i realiteten er mobiltelefoner, med sim-kort og antenne. Disse er spesielt tiltenkt eldre brukere, som ikke ønsker å gå over til bruk av mobiltelefon, sier han.

– Altså en slags lurefasttelefon?

– Ja, du kan si det er en slags luretelefon, siden den ligner veldig på en tradisjonell fasttelefon men i praksis er en mobiltelefon.

Ønsker man å beholde det gamle telefonapparatet, vil det også bli tilbudt et eget modem som inneholder et sim-kort, som telefonen så kobles til, ifølge Christensen.

Les også: Her bør du være forsiktig med mobilbruken

Ser på mobilnettet

Men er mobilnettet godt nok til å takle denne omleggingen, når mange områder blir avhengige av mobilnettet som eneste telefonnett?

Arne Quist Christensen i Telenor sier til DinSide at de er i gang med å se på mobilnettet, vurdere hvilke krav de må stille og se nærmere på lokale løsninger.

– De fleste som vil bli tilbudt fasttelefon via mobilnettet, bor i hovedsak i områder med spredt befolkning. Det kreves langt mer av mobilnettet nå, som mobiltelefonen er blitt primærtelefon for de fleste, enn da Telenor fikk sin konsesjon. Noen steder vil vi måtte bygge ut mobilnettet, mens man andre steder kan man samarbeide med lokale aktører om å bygge mer robuste løsninger, sier Christensen.

Les også: Telenor skrur opp surfeprisene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer