Skatt

Store endringer fra søndag

Fra søndag samles skattenorge på ett sted.

SKATTESPØRSMÅL? Fra søndag 1. november samles alt om skatt hos Skatteetaten - og du må altså ikke lenger forholde deg til en skatteoppkrever i kommunen. Nettsidene skal være klare for lansering 2. november. Foto: Kristin Sørdal
SKATTESPØRSMÅL? Fra søndag 1. november samles alt om skatt hos Skatteetaten - og du må altså ikke lenger forholde deg til en skatteoppkrever i kommunen. Nettsidene skal være klare for lansering 2. november. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

1. november 2020 overtar Skatteetaten ansvaret for skattoppkreveroppgavene som kommunen har hatt tidligere. Det betyr at det ikke lenger er skatteoppkrever (kemner) i kommunen.

Alle henvendelser om skatt skal da rettes til Skatteetaten.

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark betegner det som historisk når ting skal bli enklere for privatpersoner og bedrifter fra søndag.

– Nå trenger du ikke lenger vurdere om du skal henvende deg til kommunen eller Skatteetaten når du trenger hjelp med skatt – du får svar på alle skattespørsmål på ett sted, sier skattedirektøren.

Det blir ett nummer for alt, eventuelt mulighet til å chatte på nett og Facebook-sidene «Skatten min» og «Skatten min bedrift».

Dette overtar Skatteetaten

Skatteetaten overtar veiledning, skatteoppkreving og en rekke andre oppgaver.

Oppgavene som overføres til Skatteetaten er blant annet:

  • innkreving av restskatt
  • skatt til gode
  • tilleggsforskudd
  • forskuddstrekk
  • arbeidsgiveravgift
  • motregning
  • utleggstrekk knyttet til skattekrav
  • skatteattester
  • konto-/saldoutskrift for skatt og arbeidsgiveravgift

Nettsidene på plass mandag

Skatteetaten overtar ansvaret på søndag, men nettsidene til skatteetaten.no blir først oppdatert fra mandag 2. november.

Skrankeveiledning ved personlig oppmøte er kun tilgjengelig dersom du har booket tid i forkant - og det er kun særskilte tilfeller som tillates:

– Det er viktig å merke seg at på grunn av koronasituasjonen er skrankeveiledning kun tilgjengelig for tjenester som krever personlig oppmøte, sier Schanke Funnemark.

Gyldig grunn til å bestille time og møte opp personlig, er hvis du skal søke om skattekort for første gang og er utenlandsk statsborger, om du skal melde flytting til Norge, få utført ID-kontroll, gjennomføre DNA-test eller bekrefte farskap.

Klager på å ikke ha fått tilbakebetalt skatt ennå, som flere venter på ifølge innlegg på facebooksiden «Skatten min» , skal fra søndag rettes til Skatteetaten.

Over tusen ansatte flyttes

Endringen innebærer at nesten 1100 skatterelaterte ansatte overføres fra kommunene til Skatteetaten, sammen med oppgavene sine. Skatteetaten har kontorsted 57 steder i landet.

Oppgavene som er overført til Skatteetaten, er blant annet behandling av restskatt, skattepenger til gode, tilleggsforskudd, forskuddstrekk, arbeidsgiveravgift, motregning og utleggstrekk knyttet til skattekrav, skatteattester og konto-/saldoutskrift for skatt og avgift.

Det blir gjort oppmerksom på at de som har en sak under behandling, vil få denne overført til Skatteetaten fra sitt gamle skatteoppkreverkontor og da muligens med ny saksbehandler eller kontaktperson.

Kommunene skal for øvrig fortsatt ha ansvar for innkreving av kommunale krav, som eiendomsskatt og kommunale avgifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer