Gebyr på lønns- og brukskonto

Store forskjeller: Her ser du når det lønner seg å bytte bank

Så mye koster kontoen du bruker daglig.

KOSTNAD PÅ KOSTNAD: Det koster deg hver gang du bruker bankkortet ditt, både i Norge og utlandet, samt hvis du tar ut penger i minibank. Derfor er det ikke dumt å sjekke renten og gebyrene på bankkontoen du får lønn på og bruker daglig, og bytte bank hvis du har mye å spare. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix.
KOSTNAD PÅ KOSTNAD: Det koster deg hver gang du bruker bankkortet ditt, både i Norge og utlandet, samt hvis du tar ut penger i minibank. Derfor er det ikke dumt å sjekke renten og gebyrene på bankkontoen du får lønn på og bruker daglig, og bytte bank hvis du har mye å spare. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du bruker det mest sannsynlig hver dag, spesielt nå som kontantbruken går ned i hele Norden. Vi snakker selvfølgelig om bankkortet ditt.

Hvor mange ganger bruker du det i løpet av én dag? Kanskje to ganger for en kopp kaffe til 30 kroner, én gang på matbutikken for et større beløp, og så på et par nye joggesko du har siklet på lenge? Dette blir veldig mange korttrekk i løpet av ei uke, en måned og et år.

I tillegg får du kanskje lønningen din inn på kontoen bankkortet trekker fra, og det er ikke sikkert at du jevnlig flytter pengene du har til overs hver måned inn på en sparekonto. Derfor burde du absolutt ha interesse av å vite hvilken rente og kostnad du har i dagligbanken din.

- Alle har en dagligbank, men nesten ingen flytter på lønnskontoen. Dermed er disse kontoene perfekte melkekyr for finansbransjen, sa Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside forrige gang vi sjekket dagligbankgebyrene.

Dette er de beste bankene: I to av dem går du i pluss

Du bør se på summen av renteinntekter og gebyrer når du velger dagligbank.

Dinside har sjekket hvilke dagligbanker som kommer best og dårligst ut for en 40-åring med 30.000 kroner i månedslønn etter skatt. Dette er de ti bankene som kom best ut per 28. januar 2019:

TOPP TI: 
I søket legger vi null kontantuttak i egen eller annen bank og i butikk til grunn. Du bør se på summen av renteinntekter og gebyrer når du velger dagligbank. Nettokostnader viser summen av gebyrer per år minus renteinntektene av hva lønnsutbetalingene i gjennomsnitt utgjør i innskudd gjennom året. Foto: skjermdump.
TOPP TI: I søket legger vi null kontantuttak i egen eller annen bank og i butikk til grunn. Du bør se på summen av renteinntekter og gebyrer når du velger dagligbank. Nettokostnader viser summen av gebyrer per år minus renteinntektene av hva lønnsutbetalingene i gjennomsnitt utgjør i innskudd gjennom året. Foto: skjermdump. Vis mer

Som du ser, har de to øverste bankene på lista, Obos og KLP, negative nettokostnader. Det vil si at du hos disse bankene sannsynligvis får mer i renteinntekter enn du betaler i gebyrer på bruks- og lønnskontoen. I praksis betyr det at kunden tjener penger på å være dagligbankkunde i stedet for å måtte betale for å få være kunde.

Nettokostnader viser summen av gebyrer per år minus renteinntektene av hva lønnsutbetalingene i gjennomsnitt utgjør i innskudd gjennom året.

- I beregningene forutsetter vi at du får lønna inn på kontoen hver måned, og betaler ut jevnt hele måneden til kontoen står tom på ny lønningsdag. Dette tilsvarer at du har omtrent halvparten av en månedslønn stående på kontoen hele året, forklarer Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Du kan spare nesten 3.000 kroner i året

Dersom vi sammenligner Obos Bankens medlemstilbud, som ligger på topp av lista, med Stadsbygd Sparebank i bunn, er det en prisforskjell på 2.711 kroner.

Norges største bank, DNB, har årlige nettokostnader 451 kroner, som er 574 kroner mer enn Obos Banken. Nordea er 585 kroner dyrere enn topplasseringen.

Obos Banken melder om at målingene deres viser at kundene er svært fornøyde med dagligbanktilbudet deres.

- Vi opplever god vekst i antall nye kunder, og andelen som velger å bestille bankkort og få lønnen inn på sin Obos-konto, øker måned for måned, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen til Dinside.no.

Bank er ikke noe folk flest har lyst til å bruke tid på, og det å flytte lønnskontoen sitter vanligvis ganske langt inne. Derfor er Obos veldig glade for å se at stadig flere bytter bank for å få en enklere og mer lønnsom bankhverdag, legger han til.

Kommer snart et bedre tilbud

Stadbygd Sparebank sier at de hele tiden jobber for å gi gode tilbud til dagligbankkundene sine. Akkurat nå holder de på med en ny pakke som vil ha en månedspris på 50 kroner og gebyrfri regningsbetaling, uttak i minibanker i Norge og varekjøp i Norge.

- Denne pakken kom ikke med på den siste rangeringen til Finansportalen, siden de ikke fant den på hjemmesiden vår. Men, så fort prisene legges ut, vil dette gi en sammenligningspris på 1.130 kroner ut fra bruksmønsterberegningene på Finansportalen, sier assisterende banksjef Egil Hammer til Dinside.no.

- Banktjenester er ikke gratis

Nordea påpeker at bruk av kort i Norge er gebyrfritt, mot et årsgebyr for kortet. De tilstreber ellers alltid å være konkurransedyktige på pris, samt tilby kundene merverdi i form av det fremste av digitale løsninger, rådgivning og kundeservice hele døgnet, som gjør bankhverdagen enkel for dem.

- Det kommer noen gebyrer ved utenlands betaling, men som undersøkelsen viser er vi konkurransedyktige her, sier kommunikasjonssjef Synne Ekrem til Dinside.no.

Også DNB sier de strekker seg langt for å tilby de beste produktene og jobber hardt for å være konkurransedyktig på pris.

- Men, å levere banktjenester er ikke gratis, og kostnadene knyttet til kortet reflekterer de utgiftene vi har til eksempelvis utvikling av tjenester, lønn til ansatte, sikkerhetstiltak og mislighold eller tap, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Han legger til at DNBs mest brukte tjenester er gebyrfrie, og som kunde i banken vil du kunne få en rekke tjenester du ikke får hvis du velger banker med en begrenset kundeservice eller produktportefølje.

Ikke velg dyre «bank-pakker»

- Prisforskjellene er én grunn til å være bevisst på hvor du har dagligbank. En annen er at de fleste boliglån forutsetter at du samtidig er dagligbankkunde i den samme banken. Dette betyr igjen at en bank med tilsynelatende lave boliglånsrenter, i virkeligheten har dyre boliglån, fordi dagligbanken er dyr, sier Realfsen i Finansportalen.

Dermed må du altså sjekke både boliglånspriser og dagligbankpriser før du velger både boliglån og dagligbank.

Men, det er ikke alltid slik at boliglån og dagligbank går hånd i hånd. I dag viser nemlig Finansportalen at du kan få om lag 60 boliglån uten at du i tillegg må kjøpe dagligbanktjenester fra samme banken.

- Sjekk derfor hvilke frittstående produkter som blir gunstigst for deg før du velger en «pakke» fra banken, råder Realfsen.

Du kan prøve å forhandle med banken

Dinside har tidligere skrevet om boliglånsrente, og at du gjør lurt i å prøve å prute på renten før du eventuelt bytter bank. Gjelder det samme for dagligbank?

Realfsen svarer at hun aldri har hørt om tilfeller der forbrukere har forhandlet opp renten på lønnskontoen sin. Men, hun har hørt om flere som har forhandlet bort gebyrer.

- For de fleste er likevel det enkleste å bytte bank, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer