Store forskjeller i termingebyr på lån

Noen må betale minst 15.000 kroner for å tilbakebetale boliglånet. Hvorfor?

OMKOSTNINGER: Slik kan tilbakebetalingene av et lån se ut hos DNB. Her er termingebyret 30 kroner, men det kan også koste 50 kroner.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OMKOSTNINGER: Slik kan tilbakebetalingene av et lån se ut hos DNB. Her er termingebyret 30 kroner, men det kan også koste 50 kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du sjekker hva du faktisk betaler hver måned på boliglånet ditt, kan du få deg en liten overraskelse: I tillegg til renter og avdrag betaler mange et termingebyr. Dette kan kalles ulike ting, for eksempel "omkostninger", og er noe du betaler hver måned for å nettopp få nedbetale lånet.

DinSides oversikt, som du finner nedenfor, viser at gebyrene varierer kraftig.

For mens blant annet Skandiabanken ikke har noe slikt gebyr, kan det koste 50 kroner hver måned hos blant annet DNB. Sistnevnte vil i teorien koste deg totalt 15.000 kroner om du bruker 25 år på å betale lånet.

Les om da Nordea økte gebyret: – Et tullegebyr, alt går automatisk!

Kaller det synliggjøring

– Jeg kan forstå at noen stusser på dette, men det er bare en synliggjøring av de administrative kostnadene som er knyttet til en lånbetaling, forteller kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til DinSide.

– Hvorfor koster det 50 kroner å elektronisk trekke penger fra en konto?

– Jeg kan ikke ta alle detaljene på stående fot, men det går til administrasjonen ved selve betalingen og til driftingen, sier Midteide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer