Store forskjeller på SFO-prisene

Prisforskjellen kan være på flere tusen kroner fra én kommune til en annen.

SFO-priser: Hvor mye du betaler for en plass på SFO, varierer veldig mellom de enkelte kommunene. Foto: MASKOT/NTB SCANPIX
SFO-priser: Hvor mye du betaler for en plass på SFO, varierer veldig mellom de enkelte kommunene. Foto: MASKOT/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som kjent er det makspris på barnehage, og i fjor ble det også innført lavere makspriser for de med lav inntekt. Hvor mye du må betale for en plass på Skolefritidsordningen (SFO), derimot, er det opp til kommunen å bestemme. Og her kan det være store forskjeller.

655 kroners forskjell

Vi har sammenlignet SFO-priser i 12 av landets kommuner, som avslører store forskjeller i månedsprisen på en fulltidsplass. I tillegg til de største byene har vi tatt med et tilfeldig utvalg kommuner med en viss geografisk spredning.

Blant de tolv kommunene vi har sett nærmere på, er det en forskjell på 655 kroner i måneden mellom den dyreste kommunen Stavanger, og det rimeligste alternativet i vårt eksempel, Vadsø.

I løpet av ett år blir forskjellen på 6.550 kroner, dersom man regner betaling for 10 måneder. En del av kommunene opererer med reduserte priser ved lav inntekt, deriblant Stavanger og Oslo. I tabellen har vi tatt utgangspunkt i kommunenes ordinære priser.

Også hva slags deltidsplass man tilbyr, og hva dette koster, varierer stort mellom kommunene.

Her kan du se priseksempler fra de tolv komunene vi har sammenlignet:

SFO-priser i ti av landets kommuner (Månedspriser er ikke inkludert matpenger i kommuner der dette kommer i tillegg.)
Kommune Pris, hel plassPris, redusert plassForklaring hel/redusert plass
Stavanger2.855 kr1.965 kr5 dager/3 dager i uka
Tønsberg2.875 kr1.955 kr5 dager/3 dager per uke
Oslo2.848 kr1.925 kr12 timer eller mer/under 12 timer per uke
Tromsø2.690 kr1.760 kr23 timer/12 timer per uke
Trondheim2.625 kr1.760 kr12 timer eller mer/under 12 timer per uke
Kragerø2.620 kr1.960 krIkke spesifisert/60 prosent
Hamar2.520 kr1.760 krIkke spesifisert/60 prosent
Ålesund2.518 kr1.675 kr5 dager/3 dager per uke
Harstad2.454 kr1.349 krIkke spesifisert/inntil 10 timer i uka
Bergen2.435 kr1.900 krMaks 25 timer/maks 15 timer per uke
Trøgstad kommune2.370 kr1.550 kr100 prosent/60 prosent plass
Vadsø kommune2.200 kr1.150 krIkke spesifisert
Redusert plass viser pris på halv plass, eller det nærmeste priseksempelet for kommuner med forskjellige deltidstilbud.


Priser er innhentet på kommunenes nettsider. Vi tar forbehold om feil.

Direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune, Per Haar, kommenterer prisene med at de gjenspeiler utgiftene en kommune har til drift av SFO, noe han mener vil variere fra kommune til kommune ut fra blant annet åpningstider, bemanning og tilbud i skoleferier.

- Dette gjør det noe utfordrende å sammenligne den ordinære månedsprisen fra kommune til kommune. En sammenligning i GSI (Grunnskolens Informasjonssystem), som tar høyde for åpningstider og ferietilbud, viser at Stavanger ligger i midtsjiktet når det gjelder SFO-priser, legger Haar til.

Landets billigste?

Det er også verdt å merke seg at enkelte kommuner i landet opererer med langt lavere priser enn de tolv priseksemplene våre, eksempelvis Berlevåg, der månedsprisen er på 850 kroner. Dette er dermed en av de laveste månedsprisene i landet, skrev Romerikes Blad i 2015.

Vi har spurt kommunens enhetsleder for undervisning, hva den lave prisen på SFO i Berlevåg skyldes. Hun mener den etter alt å dømme er ment som et velferdstilbud og en gode for å få folk til å bli boende på et lite sted. Samtidig er det knyttet få kostander til SFO-drift for 15-20 barn.

- De eneste utgiftene knyttet til SFO er rene lønnsutgifter. Vi syns det er helt ok at det er rimelige priser når vi har mulighet for det. Større skoler med flere barn har antakelig en annen organisering, som gir større kostnader, sier Ingvild Sehl til Dinside.

På tide med makspriser?

MAKSPRIS? Kanskje kan en makspris på SFO bli aktuelt, dersom Venstre eller Arbeiderpartiets familieutvalg får gjennomslag for sine forslag. Foto: MASKOT/NTB SCANPIX
MAKSPRIS? Kanskje kan en makspris på SFO bli aktuelt, dersom Venstre eller Arbeiderpartiets familieutvalg får gjennomslag for sine forslag. Foto: MASKOT/NTB SCANPIX Vis mer


Om noe bør gjøres med prisene på SFO, er et spørsmål som jevlig dukker opp. Blant de som ønsker å endre både pris og innhold, er Arbeiderpartiets familieutvalg, med leder Martin Henriksen i spissen. De har kommet med et innspill til partiets landsmøte i april, hvor de foreslår å innføre en makspris på 1.500 kroner, og 1.000 kroner på sikt. Skal kommunene kunne tilby dette, må det et statlig tilskudd til, tror Henriksen.

- Prisene varierer sterkt fra kommune til kommune, det samme gjør tilbudet. Jeg tror veldig sterkt at Arbeiderpartiet kommer til å si de vil ta grep for et bedre SFO-tilbud, sier Henriksen til Dinside.

Også Venstre ønsker å gjøre noe med SFO-prisene. De peker på pilotprosjekter som viser at mange flere benytter seg av tilbudet hvis det er gratis eller inntektsdifferensierte SFO-priser

- Venstre mener at vi i første omgang må vi få på plass gratis SFO etter skoletid for lavinntektsfamilier, sier leder Trine Skei Grande til Dinside.

Venstre vil også ha differensierte priser for dem med høyere inntekt, opp til en makspris for dem med høyest inntekt.

Dessuten ønsker de nasjonale retningslinjer om innholdet i SFO for å sikre kvaliteten.

- Blant annet må alle SFO-er ha et leksehjelptilbud med kompetent personale. Samtidig mener Venstre det er positivt at SFO samarbeider med lokalmiljøet for å gi et godt og et allsidig tilbud av blant annet kunstnerisk, kulturell og sportslig art, sier Skei Grande.

Ser på differensiert foreldrebetaling

Ifølge politisk rådgiver Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet, er årsaken til at det ikke er makspris på SFO, slik det er på barnehageprisen, at SFO er et fritidstilbud og ikke en del av grunnskoleopplæringen.

- Det stilles derfor ikke de samme kravene for SFO som for skole og barnehage, og kommunene kan kreve betaling for å dekke utgiftene tilknyttet ordningen, forteller Thue til Dinside.

Han sier videre at de mener at det kan være gode grunner til å sikre at ordningen også er tilgjengelig for familier med lav inntekt, og at de derfor utreder mulighetene for en nasjonal ordning med differensiert foreldrebetaling.

LES OGSÅ:

Slik kan kommunen overraske deg med betalingskrav
Derfor kan ikke fastlegen kreve gebyr for betalingen
Så mye betaler du egentlig i avgift når du kjøper alkohol

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer