Store gebyrforskjeller på valutauttak

Hvilken minibank du velger og hvor du er bankkunde, avgjør hva det koster.

Ønsker du å ut euro før avreise, bør du passe på hvilken minibank du velger. Valutauttak kan nemlig være svært dyrt på grunn av høye gebyrer.  Foto: PANTHERMEDIA
Ønsker du å ut euro før avreise, bør du passe på hvilken minibank du velger. Valutauttak kan nemlig være svært dyrt på grunn av høye gebyrer. Foto: PANTHERMEDIA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du på ferie til et av de kriserammede landene i Europa i sommer, er et av rådene å ta med kontanter hjemmefra for å sikre deg mot en eventuell bankkrise.

Stadig flere norske minibanker tilbyr valutauttak, men velger du feil bank, risikerer du skyhøye gebyrer.

200 kroner per uttak

Minibanker som tilbyr uttak av valuta finnes blant annet på de største flyplassene og på Oslo S, og det er også mulig på en del lokale minibanker rundt om i landet.

DinSide har sammenlignet hva enkelte av bankene tar i gebyr for nettopp slike valutauttak. Sammenlikningen viser at det er store variasjoner i størrelsen på gebyrene. Ikke minst kan det bli meget dyrt om du tar ut valuta i en minibank som tilhører en bank du selv ikke har tilknytning til.

I minibankene til Sparebanken Vest må andre bankkunder betale hele 200 kroner i gebyr, mens bankens egne kunder kun betaler 50 kroner for valutauttak.

Men selv dette er relativt høyt. Til sammenlikning tar både DNB og Nordea maks 30 kroner i gebyr for valutauttak. For Nordeas kunder gjelder forskjellige gebyrer avhengig av hvilket kundeforhold de har - og Fordel Pluss-kundene betaler ingenting i gebyr.

I tabellen under kan du se nærmere på gebyrene hos de forskjellige bankene.

Gebyr for valutauttak i minibank
UttaksgebyrerNordeaDNBSparebank1Sparebank1Sparebanken Vest
Egne kunder0/10/20 kr*20 kr20 kr0 kr50 kr
Andre kunder30 kr30 kr20 kr**50 kr**200 kr
   Oslo, Akershus og TrøndelagSR-bank 
*Fordel Pluss/Fordel og Check-In/Basis-kunder **i tillegg betaler man evt ordinært uttaksgebyr for andre kunder


Om gebyrene: Gjelder uttak med vanlig Visa debet-kort. Sparebank1 opererer med forskjellige priser avhengig av geografisk område. Vi har kun sammenliknet gebyrer for uttak, ikke valutakurser.

Ikke dyrere enn uttak i utlandet

Foretrekker du å ta ut penger når du er vel fremme på reisemålet, kan dette lønne seg for enkelte. Også dette avhenger av hvilken bank du tilhører.

Har du for eksempel VISA-kort fra Skandiabanken eller Fokus Gold, betaler du ikke gebyr for kontantuttak i utlandet. Dermed lønner det seg å vente med uttakene til du er ankommet ferielandet, fremfor å ta ut pengene i en norsk minibank. Er du derimot standard DNB-kunde, koster det 25 kroner for kontantuttak i utlandet - og forskjellen fra valutauttak hjemme i en DNB-minibank er kun på fem kroner.

DNB-kundene bør dessuten velge minibanken på Gardermoen fremfor å veksle over skranke om de vil ha valuta før avreise. For mens minibanken tar 20 kroner i gebyr for DNB-kunder, koster valutaveksling 50 kroner i gebyr på DNBs valutakontor.

Uansett bank bør du dessuten unngå å ta ut kontanter med kredittkort, både i Norge og i utlandet. På bortimot alle kredittkort begynner nemlig renten å løpe allerede på uttaksdatoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer