Store kjeder gir dyrere bøker

Bokhandelkjeder med stor markedsmakt kan gi høyere bokpriser, ikke lavere, mener Konkurransetilsynet. I den samme rapporten skriver de at bøker vil bli billigere hvis fastprisavtalen oppheves. Eksperter fra bransjen mener denne medisinen kan bli for svak.

Publisert
Sist oppdatert

- Så lenge eierforholdene i bokmarkedet er som de er, er jeg er i tvil om det vil hjelpe forbrukerne å oppheve fastprisavtalen for bøker, sier tidligere bokhandler Hans Johan Dyring i Porsgrunn til DinSide.

Dyring solgte seg ut av bokbransjen for et par år siden, og er i dag tilhenger av å deregulere bokbransjen.

Dominosystem

I den ferske rapporten fra Konkurransetilsynet (KT) "Kven lyt setje pris på boka?" beskrives bokbransjeavtalen som et dominosystem av konkurransevridende regler, der en i hvert trinn må rette opp virkningen av vridningen i det forrige:

"Produsentane – det vil seie forlaga – har, ...., fått høve til å fastsetje utsalsprisane hjå detaljistane. Dei har gode grunnar til å setje desse høgt, mellom anna av di dette gjev auka overskot i bokklubbane, som dei eig. Bokklubbane har store tevlingsføremonar i høve til bokhandlane. Dei sistnemnde har til gjengjeld vern mot konkurranse på skulebøker. Enden på visa er at forbrukarane, og særleg skuleelevane, må betale høgare prisar og i ein viss forstand bere heile bransjen på ryggen."

Tilsynet konkluderer med at fastprisavtalen for bøker ikke bør kunne videreføres fra årsskiftet, da den ikke lengre har dispensasjon fra konkurranseloven.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer