Store premiepotter trigger folk til å spille mer

- Store lottogevinster kan være en vei inn i spilleavhengighet, advarer psykolog Pål Fylling Helland.

Forrige uke ble lykketallet trukket ut i Viking Lotto, men ingen hadde seks rette. Dermed har potten kunnet vokse til cirka 200 millioner kroner i dag. Foto: Norsk Tipping
Forrige uke ble lykketallet trukket ut i Viking Lotto, men ingen hadde seks rette. Dermed har potten kunnet vokse til cirka 200 millioner kroner i dag. Foto: Norsk Tipping Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lottofeberen har tatt Norge med storm. Uke etter uke har premiepotten i Viking Lotto vokst, onsdag rundet den 200 millioner kroner.

Samtidig viser omsetningstallene til Norsk Tipping at stadig flere blir fristet til å spille. Det store spørsmålet er da om de enorme toppgevinstene får flere til å bli spilleavhengige.

Psykolog: - Lotto er ikke hovedproblemet

Psykolog Pål Fylling Helland sier de store premiepottene i Viking Lotto isolert sett ikke gjør folk spilleavhengige. I samarbeid med Blå Kors, driver Helland prosjektet Spillkontroll.no, som skal hjelpe personer som står i fare for å miste kontrollen over spillingen.

- Så vidt jeg vet, er det ingen som kommer hit med lottospilling som hovedproblem, sier Helland. Grunnen til det er at lotto kan bare spilles et par ganger i uken. Spill som folk blir avhengig av, er spill som er hurtige, der du kan starte et nytt spill med en gang.

Psykolog Pål Fylling Helland Foto: Spillkontroll.no
Psykolog Pål Fylling Helland Foto: Spillkontroll.no Vis mer


Likevel tror Helland de som allerede ligger an til å miste kontroll over spillingen, kan la seg vippe over av slike toppgevinster.

- Store lottogevinster kan være en vei inn i spilleavhengighet, advarer han, og legger til at det er totalen av all spilling som er farlig.

- De som trenger hjelp, er de som totalt sett spiller for mye, sier Helland.

Norsk Tipping: - Trigger folk til å spille

Vanligvis spilles det for rundt 30 millioner kroner per trekning i Viking Lotto, men i det siste har omsetningen skutt i været. Forrige trekning i Viking Lotto hadde en omsetning på godt over 83 millioner kroner.

- Det er klart at store potter trigger folk til å spille, sier kommunikasjonsrådgiver Elin Stokkenes i Norsk Tipping til DinSide.

Elin Stokkenes Foto: Norsk Tipping
Elin Stokkenes Foto: Norsk Tipping Vis mer


Hun tror likevel ikke at gigantpotter i Viking Lotto fører til at folk spiller bort hus og hjem.

- Store potter skaper nok ikke spilleavhengighet. Men de som er spilleavhengige, og har det i seg at veien til rikdom er gjennom spill, er nok med og spiller i en slik spilleomgang, sier Stokkenes.

Hun legger til at Viking Lotto ikke anses å være et «farlig spill».

- Viking Lotto blir ikke regnet som et farlig spill, fordi det er trekning bare én gang i uken. De farligste spillene er de som du finner for eksempel i spillehaller, der det er lett og spille, og premien blir fort utbetalt, sier Stokkenes.

ØKONOM ADVARER: - Farlig å vinne i Lotto

Angst, depresjon og selvmordsforsøk

De som rammes av spilleavhengighet, får ofte en tøff tid i vente. Psykolog Pål Fylling Helland forteller at mange sliter fryktelig som følge av at de spiler for mye.

- Mange har ganske store økonomiske problemer. Mange har også psykiske plager, som angst og depresjon. Noen har det så tøft at de prøver å ta sitt eget liv, forteller Helland.

Heldigvis går det an å behandle spilleavhengighet.

- Det er mange som kommer helt ut av det, eller får mer kontroll over det. Det ser vi hele tiden, sier Helland.

Psykologens råd til pårørende eller andre som tror at en av sine nærmeste sliter med spilleavhengighet, er å prate om problemet på en ordentlig måte.

- Det er viktig å snakke med vedkommende om problemet, men aldri på en fordømmende måte. Ta deg tid til å sette deg inn i problemene, sier Helland.

Spillkontroll.no finner mange råd og gode tips til hvordan du kan hjelpe deg selv eller andre som sliter med spilleavhengighet. Norsk Tipping har også en egen informasjonsside om problematikken: Spillvett.no. Hjelpelinjen.no er den nasjonale hjelpetelefonen for spilleavhengighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer