Pris på ved januar 2019

Store prisforskjeller: Her får du billigst ved akkurat nå

Den dyreste leverandøren er mer enn dobbelt så dyr som den rimeligste.

VARM VINTER: En kald vinterkveld blir betydelig varmere ved å fyre opp i ovnen. Sjekk hvor du får billigst bjørkeved lenger ned i saken. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VARM VINTER: En kald vinterkveld blir betydelig varmere ved å fyre opp i ovnen. Sjekk hvor du får billigst bjørkeved lenger ned i saken. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist Dinside sjekket prisen på bjørkeved var i september 2018. Nå som kulda setter inn for alvor flere steder i landet, vil nok mange fyre i peisen, og da er det greit med en fersk prisoversikt fra vedforhandlerne.

Og det har skjedd en god del ting siden sist.

Også med tanke på at strømprisene ikke har vært så høye som nå på sju år, samt vil holde seg på et høyt nivå, kan vedfyring være et rimeligere oppvarmingsalternativ, såfremt du velger billigst ved, riktig nok.

Du finner prisoversikten lenger ned i saken.

Over halvparten øker vedprisene i år

En markedsundersøkelse blant medlemmene til bransjeorganisasjonen Norsk Ved viser at 51 prosent av vedprodusentene sier de vil øke prisene denne sesongen, mens resten vil holde dem uendret fra i fjor.

- Dersom folk ønsker rimelig ved, får de som regel dette direkte fra vedprodusent og ikke fra butikk, nettbestillinger og lignende, sier fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved.

På Norsk Veds nettside ligger det oversikt med kart som viser vedprodusenter i de enkelte fylkene. Her kan du gå inn og se hvilke vedprodusenter de har i ditt nærområde.

Larsen hevder at vedfyring vanligvis er billigere oppvarming enn med strøm om vinteren. Vanligvis ligger strømprisen, inklusiv nettleie, over én krone per kilowattime. Kjøper du store enheter, eksempelvis 1.000- eller 1.500-liters sekker med ved direkte fra vedprodusent, vil prisene som regel ligge under én krone per kilowattime. Dette er selvsagt avhengig av hvor effektiv ovn du har.

Det skiller nesten fire kroner per kilo ved

Dinside har altså sjekket prisene på bjørkeved hos et utvalg byggvareforhandlere, bensinstasjoner, dagligvarebutikker og nettbutikker. Prisene er hentet inn 17. januar 2019 via nett og telefon.

Her er prisene per sekk med bjørkeved:

BUTIKK 30 LITER/10 KILO 40 LITER/15 KILO 60 LITER/22 KILO
Bauhaus49,90
Byggmakker54,90
Byggmax49,95
Coop Obs Bygg49,95
Esso109
Jula49,90
Kiwi (Eidsvoll)79,90
Kortreistved.no (postnr. Oslo vest)7998
Montér59
Oslo Vedhandel6585
Plantasjen69,90
Rema 1000 (Jessheim)79
Shell109

Siden det ikke er samme størrelse på vedsekkene hos de ulike forhandlerne, har vi også laget en kiloprisoversikt:

BUTIKK PRIS PER KILO VED
Bauhaus3,32
Byggmakker3,66
Byggmax3,33
Coop Obs Bygg3,33
Esso7,26
Jula4,99
Kiwi (Eidsvoll)5,32
Kortreistved.no (postnr. Oslo vest)fra 4,45
Montér3,93
Oslo Vedhandelfra 3,86
Plantasjen (kampanje 10 sekker for 649 kroner)4,66 (4,32)
Rema 1000 (Jessheim)3,59
Shell (kampanje 5 sekker for 499 kroner, 10 sekker for 899 kroner og 20 sekker for 1.599 kroner)7,26 (6,65, 5,99 og 5,33)
  • Som du ser, er det Bauhaus, Byggmax og Coop Obs Bygg som har billigst ved, både per sekk og kilo.
  • Ikke overraskende er det bensinstasjonene som har de dyreste vedsekkene, men Shell har et rimeligere tilbud enn Esso både ved kjøp av flere sekker.
  • På det meste skiller det 3,94 kroner per kilo ved, altså mellom Bauhaus og bensinstasjonene.
  • Av dagligvareforretningene er Rema billigere enn Kiwi, der får du en større vedsekk til nesten samme pris, men merk deg at prisene kan variere ut fra hvem som leverer ved til matbutikkene, samt at det ikke er alle slike butikker som selger ved.
  • Hvis du velger å handle fra Kortreistved.no, må du besøke nettsiden deres og skrive inn ditt postnummer for å få beste tilbud.

Så mye er prisene justert siden september

Innledningsvis skrev vi at vi sist sjekket vedprisene i september, og da er det jo litt interessant å se hvilke leverandører som har justert prisene sine og ei:

  • Byggmakker, Esso, Jula, Kiwi, Oslo Vedhandel og Plantasjen har uendrede priser.
  • Bauhaus og Rema har satt ned prisene. Rema har satt ned prisen mest, med hele 20 kroner per sekk.
  • Byggmax, Coop Obs Bygg, Kortreistved.no, Montér og Shell har satt opp prisene siden september. Men, Shell har kommet med kampanjetilbud for kjøp av flere sekker, og da ser du at kiloprisen for kjøp av 20 vedsekker hos bensinstasjonen nærmer seg kiloprisen hos Kiwi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer