Store prisforskjeller på kunstauksjon

De fleste forbinder kunstauksjoner med mediesky pengemenn, anonyme budgivere i telefonen og ordknappe advokater på bakre benk. Men du trenger ikke å ha flere millioner på en sveitsisk bankonto for å bli med på moroa.

Du finner kunst i alle prisklasser i auksjonskatalogene Foto: Karoline Brubæk
Du finner kunst i alle prisklasser i auksjonskatalogene Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Visst kan du finne objekter i mangemillionklassen på norske auksjoner. Det er imidlertid enklere å finne nåtidskunst til en tusenlapp eller to. Har du ikke råd til en statue av Vigeland, kan du uansett benytte visningen før auksjonen til å beundre millionkunsten gratis.

Det dyreste

Er du ute etter det aller dyreste må du som regel bevege deg til hovedstaden. Hos Grev Wedels Plass Auksjoner AS, auksjonerer de malerier i høyere prisklasser fire til fem ganger hvert år. På en nylig avholdt auksjon ble malerier fra vårt eget århundre klubbet på priser fra 20.000 til over 300.000 kroner. Et maleri var forhåndsvurdert til 800.000 kroner, men dette ble ikke solgt i denne omgangen. Tidligere i vår har malerier blitt solgt for rundt 3 millioner.

- Vi lager kataloger til hver auksjon, og 99 prosent av de som er interessert i det vi tilbyr abonnerer på katalogene våre, forteller innehaverne av Grev Wedels Plass Auksjoner AS. Her selger de dyre objekter, og sky kjøpere vil gjerne slippe å vise ansiktet i auksjonslokalet. Omkring en tredjedel av budene kommer over telefon.

Hos Blomqvist Kunsthandel i Oslo, forteller Knut Forsberg at de avholder fire store kvalitetsauksjoner hvert år. Nylig satte de auksonsrekord med salget av en Vigeland-skulptur til 6,5 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer