Billigste hurtigtest/selvtest

Store prisforskjeller

Selvtester går som varmt hvetebrød om dagen, men du kan spare mye på å kjøpe dem på riktig sted.

STOR ETTERSPØRSEL: Apotek rapporterer om at de daglig går tomme for hurtigtester, men vår prissjekk viser at det ikke er apoteket du bør gå på for å få tak i dem billigst mulig. Foto: Pål Joakim Pollen
STOR ETTERSPØRSEL: Apotek rapporterer om at de daglig går tomme for hurtigtester, men vår prissjekk viser at det ikke er apoteket du bør gå på for å få tak i dem billigst mulig. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Selv om mange skoleelever får utdelt hurtigtester på skolen og flere kommuner deler dem ut gratis på testsentrene, er det mange som velger å kjøpe sine egne og ha på lur, for eksempel for å teste seg hjemme i stua fordi man ikke er i form, eller for å påse at man ikke er smittet før man drar i selskap.

Og det er stor etterspørsel etter hurtigtester om dagen:

– Per nå er vi tomme. Vi fikk en god del inn i morges, men var tomme før lunsj. Dette har gjentatt seg de siste dagene, sier Erlend Brennevsik, daglig leder ved Vitus Apotek Elefanten i Moss, til Moss Avis (+).

Se etter dette merket

Ifølge FHI har hurtigtestene god treffsikkerhet. En studie utført i november 2020 viste at hurtigtestene påviste smitte korrekt i 98,4 prosent av tilfellene, og 98,3 prosent av de negative testene var også riktige.

Samtidig betyr det at 1-2 av 100 tester vil vise feil resultat, og selv om arrangøren hevder at alle deltakerne på det mye omtalte julebordet på Aker Brygge testet seg før de kom inn, brøt smitten ut allikevel. Aftenposten (+) stiller derfor spørsmålet om disse testene er gode nok.

Helsemyndighetene understreker at de ikke har oversikt over de mange ulike hurtigtestene som selges rundtom, og FHI oppfordrer til å kjøpe tester merket CE-IVD, som oppfyller visse EU-gitte kriterier og derfor er inkludert på EU common-lista.

Testen fra Boson Biotech, som ser ut til å være den som selges flest steder, bærer både CE og IVD-merket på esken, som du kan se på toppen av denne siden.

Slik tar du selvtest

I videoen under kan du se hvordan du utfører selvtesten hjemme:

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Samtidig er det viktig å understreke at selvtestene ikke tåler minusgrader, og at enkelte apotek derfor har sluttet å sende dem i posten.

Husk også at resultatet du får fra en hjemmetest ikke kan brukes som dokumentasjon i koronasertifikatet. Skal testen «telle», må den utføres på en teststasjon.

Hva koster hurtigtest?

Vi har sjekket prisene hos en god håndfull utsalgssteder på hva det koster for en eller flere hurtigtester, både i nettapotek, fysiske apotek og i andre butikker. Vi har valgt å fokusere på dem som har selvtester på lager per 7. desember (da vi sjekket prisene).

Prisene finner du i tabellen under. Den er som standard sortert først på antall tester i pakken og deretter laveste pris, men du kan klikke på kolonnene for å sortere dem etter eget ønske. De merket med en globus er rene nettbutikker:

Som regel er det rimeligere å kjøpe en flerpakning enn å kjøpe dem enkeltvis, og om du bestiller dem på nett bør du forsikre deg om at de ikke ender opp liggende i postkassa, siden de som nevnt ikke tåler minusgrader. Bestiller du på nett, vil du med andre ord helst hente dem på et hentested eller få dem levert på døra - når du er hjemme. Fraktutgifter kan også tilkomme om du bestiller på nett, selv om flere av aktørene har fri frakt så lenge du bestiller varer for over en viss sum.

Om du kun skal ha én hurtigtest, og vil kjøpe den i fysisk butikk, er den billigst på Normal (57 kroner), mens Jula byr er den fysiske butikken som byr på den billigste fempakningen til 249 kroner, altså snaue femtilappen per test.

Den aller laveste stykkprisen finner vi hos nettbutikken Apotek for deg, som tar 180 kroner for en fempakning. Det er riktignok et kampanjetilbud som varer ut desember.

Vitusapotek tar 550 kroner for en fempakning og er altså over tre ganger så dyre, men merk at du ved å melde deg inn i kundeklubben deres kan spare en 150-lapp på prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer