Storindustriens nyttige idioter

Energiutvalget vil ha strømkvoter for husstandene tilbake igjen. I virkeligheten er dette ren agentvirksomhet til fordel for kraftkrevende industri, som skal slippe unna som vanlig.

Bading er synd, aluminium en dyd.
Bading er synd, aluminium en dyd. Vis mer
Publisert

Energiutvalget legger frem sin innstilling på fredag. I følge Dagsavisen Arbeiderbladet vil utvalget blant annet foreslå å gjeninnføre det gamle prissystemet for strøm som vi hadde inntil begynnelsen av åttitallet.

Den gangen ble det kalt H4-tariffen: Hver husholdning kunne kjøpe en kvote med strøm til normalpris. Alt forbruk over dette nivået hadde en høyere pris pr. kilowattime. Dette var kjent som "overforbruk".

Industriagenter

Politikerene bestemte ikke bare kvoten, de bestemte også prisene. Systemet gikk stort sett ut på at de største energisløserne i Vesteuropa, den norske smelteverksindustrien, fikk strømmen omtrent gratis, mens husholdningene og næringslivet forøvrig betalte for investeringene.

Dette ga en ineffektivitet av veldige dimensjoner. De siste 20 årene har det blitt litt bedre, men industrien har hele tiden klaget over at de har måttet betale kostpris for strømmen. Det er egentlig til å le av, men nå får de hjelp.

Utvalgets strategi for å møte en slags "mangel" på strøm, er å dempe veksten i energiforbruk i husholdningene. Men det er ikke husholdningene som har så dårlige formål for energiforbruket sitt at de ikke kan betale det strømmen koster. Det er smelteverkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.