Leiepriser

- Større press i studentbyene

Mye tyder på at de fleste boligene som er aktuelle for studenter for lengst er leid ut, så de få boligene som er igjen blir det nok virkelig rift om, spår Husleie.no. Dinside gir deg prisoversikten.

FLERE PÅ VENTELISTE: Studentskipnaden i Oslo (SiO) melder om at flere står på venteliste for å få seg studentbolig til høstens semesterstart. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
FLERE PÅ VENTELISTE: Studentskipnaden i Oslo (SiO) melder om at flere står på venteliste for å få seg studentbolig til høstens semesterstart. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedopptaket til høyere utdanning for 2021 viser at 110 119 søkere har fått tilbud om studieplass ved universiteter og høyskoler gjennom Samordna opptak. Det er 2120 flere tilbud enn i fjor.

Færre har også både i år og i fjor søkt seg til studiesteder i utlandet på grunn av pandemien.

- Dette gjør at presset på hybler og leiligheter i studentbyene er større enn noen gang - og da griper markedskreftene inn, og leieprisene går oppover, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no til Dinside.

Meget sterk leieprisøkning

I snitt kostet det 10 336 kroner å leie en bolig i Norge i juni, noe som er hele 4,8 prosent høyere enn i juni 2020, viser tall fra Husleie.no.

Ser vi på leieprisene for ettromsleiligheter og hybler i noen av de største universitets- og høyskolebyene, får vi følgende snittpriser per måned, sammenlignet med fjoråret i parentes:

  • Oslo: 9772 kroner (9659 kroner)
  • Bergen: 7466 kroner (7367 kroner)
  • Trondheim: 7324 kroner (6311 kroner - altså meget sterk økning)
  • Tromsø: 7109 kroner (7047 kroner)
FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som drømmer om å kjøpe din alle første bolig. Vis mer

- Det blir rift om studentboligene

I fjor og i år har studentene vært mye tidligere ute med å skaffe seg bolig enn tidligere år.

- Utleierne, både private og gjennom utleiemeglere og -plattformer, melder at det var full fart allerede fra tidlig i mai, sier Olsen, og legger til:

- Mye tyder på at de fleste leilighetene som er aktuelle for studenter for lengst er leid ut, så de få boligene som skal ut på markedet nå i august, kommer det nok virkelig til å bli rift om.

Ventelister i studentbyene

Studentskipnaden i Oslo (SiO) ser per 15. juli at de hadde 3800 studenter på venteliste for studentbolig i august, noe som er rundt 300 flere enn på samme tid i fjor. En hovedårsak til økningen er at det er flere internasjonale studenter enn i fjor, ifølge dem.

- Det er ingen studentbyer eller boligtyper som ikke har søkere på denne tiden av året, men generelt ser vi at mange ønsker å ha eget bad, og kort vei til kollektivtransport eller campus. Umøblerte hybler som deler bad går litt tregere å leie ut ellers på året, sier boligdirektør Gunn Kirsti Løkka i SiO til Dinside.

Per i dag har Studentskipnaden Sammen i Bergen rundt 1950 søkere og ingen ledige boliger.

- Erfaringsvis får vi noen avslag fra studenter som ikke skal studere i Bergen likevel, og de boligene tildeler vi fortløpende til de som står på våre ventelister, sier kommunikasjonssjef Marita Monsen i Sammen til Dinside.

Hun forteller videre at det er rift om hybelleilighetene i Bergen uansett beliggenhet, men de ser per i dag at alt av boliger er av interesse, da det er tak over hodet som er viktig for de aller fleste nå.

Studentskipnaden i Trondheim (SiT) har en dekningsgrad på 16 prosent, hvilket betyr at de alltid har større etterspørsel enn tilbud.

- Akkurat nå er det imidlertid mange som fortsatt står på venteliste hos oss, men som har skaffet seg privat leiebolig i mellomtiden. Det er derfor mange som takker nei til tilbud fra oss nå på de få ledige hyblene som er ledige, sier Tina Landfastøien, leder for boligutleie i SiT, til Dinside.

I Tromsø meldes det at årets pågang for å få studentbolig er litt større enn i fjor, men at det normalt alltid er størst etterspørsel om høsten. Det er 1600 som står i kø for studentbolig i Tromsø.

Dette koster det å bo i studentbyene

  • Leieprisene til SiO (Oslo) starter på rundt 3300 kronermåneden for enkle hybler med delt kjøkken og bad med strøm og bredbånd inkludert i leia. De dyreste boligene familieboligene har priser fra 7300 til 12 400 kroner måneden.
  • Sammen i Bergen har leiepriser på hybler fra 2849 til 5081 kroner per måned, hybelleiligheter fra 4725 til 6166 kroner måneden og leiligheter og familieleiligheter med månedsleie fra 5877 til 10 644 kroner.
  • SiT (Trondheim) sin billigste hybel koster 3310 kroner per måned, mens den dyreste studentboligen koster 10 405 måneden, da eksklusiv strøm.
  • Den arktiske studentskipnad i Tromsø tilbyr hybler fra 3450 kroner måneden opp til 11 000 kroner per måned.

Flere vil bo sammen

Kommunikasjonssjef Sarah Yttermo Reibo i Tromsøs studentskipnad sier til NRK at det i år er en klar tendens at flere studenter enn tidligere ønsker å bo sammen med andre.

Husleie.no ser også at det har blitt mer trendy igjen for studenter å bo i bofelleskap.

- Jeg vet ikke om det kan ha sammenheng med at serien «Friends» er blitt så populær igjen, sier Olsen spøkefullt, og fortsetter:

- Mange av våre utleiere melder i alle fall om svært høy etterspørsel etter store leiligheter egnet som bofellesskap, gjerne med fire soverom.

Dette er imidlertid leiligheter det er vanskelig å få tak i. I en undersøkelse blant Husleie.no's utleiere i mai svarte hele 73 prosent av dem at de ikke ønsker å leie ut til bofellesskap, blant annet på grunn av at mange har dårlige erfaringer med at bofellesskapene ender opp som «partyleiligheter» med mye støy og høy slitasje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer