Større skepsis til aksjefond

Privatpersoner kutter nå investeringer i aksjefond.

Publisert
Sist oppdatert
Norske fondskunder tok ikke akkurat bølgen for aksjemarkedet i 1. kvartal 2008.


Internasjonal uro ser ut til å ha påvirket allerede skeptiske personkunder, som reduserte sine investeringer i aksjefond med 2,9 milliarder kroner i første kvartal i år.

Dette ifølge Verdipapirfondenes forenings (VFF) ferske fondstatistikk.

Setter pengene i boligen

Investeringene i pengemarkedsfond økte i samme periode, men kun med 1 milliard kroner.

Nordmenn løser ut aksjefond i nedgangstider. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Nordmenn løser ut aksjefond i nedgangstider. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer


Ifølge VVF er det den globale uroen på aksjemarkedene som har smittet over på norske forbrukere.

- Aksjemarkedene har vært turbulente over hele verden i løpet av 1. kvartal, og humørsvingningene på børsen smitter over på folk flest. Forbrukernes børsbarometer, VFFs månedlige måling av folks tro på fremtidig børsutvikling, viser at børstroen svinger i takt med kursutviklingen i nær fortid, skriver VFF i en pressemelding.

- Gjør som Oljefondet, spar jevnt med lang horisont, er rådet fra Bernt S. Zakariassen, direktør i Verdipapirfondenes forening.

Sparer mindre

Samlet falt norske personkunders forvaltningskapital med 3,7 milliarder kroner i mars, mens norske institusjoner kuttet sine fond med 8,1 milliarder. De største kuttene ble gjort i aksjefond. Dette er imidlertid ikke unormalt store tall.

- Normalt tar norske personkunder ut om lag 2 til 3 milliarder kroner av aksjefond hver måned. Dette øker med 1-2 milliarder kroner ved kraftige børsfall. Det betyr at godt over 90 prosent av aksjefondskapitalen uansett sitter helt i ro, sier Zakariassen. - I antall kundeforhold ser vi ingen store bevegelser fra måned til måned. 97 av 100 fondskunder er altså upåvirket i sin innløsingsatferd av de kortsiktige kurssvingningene. Det gjør de klokt i å være.

Totalt har norske personkunder (ved utgangen av mars) 210,5 milliarder kroner i verdipapirer, av disse var 73,2 milliarder i aksjefond.

Kilde: VFF

Aktuelt om sparing:Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer