Største rentekutt noensinne

Riksbanken har kuttet den svenske styringsrenten med historiske 1,75 prosentpoeng.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjokksenkningen er den største enkeltreduksjonen av styringsrenten i Sverige noensinne, skriver E24.se.

Etter rentekuttet vil den svenske styringsrenten ligge på 2,0 prosent.

- En kraftig senkning av renten og rentebanen er nødvendig for å dempe fallet i produksjonen og sysselsettingen, og for å klare inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver Riksbanken i en pressemelding.

Sjokkerte alle

Den svenske rentesenkningen har sjokkert alle økonomer. Ifølge prognoser fra Nyhetsbyrån Direkt var det ingen analytikere som på forhånd hadde tippet en så stor rentenedgang. De fleste tippet at den svenske sentralbanken ville redusere rentenivået med 1,0 prosentpoeng, skriver Di.se

"Enligt progonser som Nyhetsbyrån Direkt samlat in väntades en räntesänkning på i snitt 1,00 procentenheter. Ingen analytiker trodde på en så stor sänkning som 1,75 procentenheter."

Også her i Norge kom beskjeden om en rentesenkning på 1,75 prosentpoeng som en stor overraskelse.

- Ja, det var overraskende. Vi trodde Riksbanken skulle kutte renten med 100 basispunkter (1 prosentpoeng, red.anm.), og vi utelukket ikke at det kunne bli 150 basispunkter, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities, til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer