Største rentekutt noensinne

Riksbanken har kuttet den svenske styringsrenten med historiske 1,75 prosentpoeng.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjokksenkningen er den største enkeltreduksjonen av styringsrenten i Sverige noensinne, skriver E24.se.

Etter rentekuttet vil den svenske styringsrenten ligge på 2,0 prosent.

- En kraftig senkning av renten og rentebanen er nødvendig for å dempe fallet i produksjonen og sysselsettingen, og for å klare inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver Riksbanken i en pressemelding.

Sjokkerte alle

Den svenske rentesenkningen har sjokkert alle økonomer. Ifølge prognoser fra Nyhetsbyrån Direkt var det ingen analytikere som på forhånd hadde tippet en så stor rentenedgang. De fleste tippet at den svenske sentralbanken ville redusere rentenivået med 1,0 prosentpoeng, skriver Di.se

"Enligt progonser som Nyhetsbyrån Direkt samlat in väntades en räntesänkning på i snitt 1,00 procentenheter. Ingen analytiker trodde på en så stor sänkning som 1,75 procentenheter."

Også her i Norge kom beskjeden om en rentesenkning på 1,75 prosentpoeng som en stor overraskelse.

- Ja, det var overraskende. Vi trodde Riksbanken skulle kutte renten med 100 basispunkter (1 prosentpoeng, red.anm.), og vi utelukket ikke at det kunne bli 150 basispunkter, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities, til DinSide.

LES OGSÅ: Slik påvirker finanskrisen deg!

Hva nå, Gjedrem?

Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities Vis mer


Om to uker, 17. desember, er det tid for rentemøte i Norges Bank. Der er det ventet at sentralbanksjef Svein Gjedrem og kan kollegaer vil senke renten ytterligere. Wilhelmsen mener det voldsomme kuttet i Sverige gjør at det er større sjanser for et relativt stort kutt også her i Norge.

- Norsk rente følger i en viss grad rentenivået blant våre nærmeste handelspartnere. Hva for eksempel Riksbanken gjør vil få betydning for hva Norges Bank gjør, forklarer Wilhelmsen.

Han regner med at Norges Bank kommer til å kutte renten med 1 prosentpoeng. Det vil i tilfelle være det største kuttet Norges Bank har gjort i styringsrenten siden 2003. Da kuttet Norges Bank renten med 1 prosentpoeng, to ganger på rad.

Sjansen for at Norges Bank kutter renten like mye som svenskene, er liten, ifølge Wilhelmsen.

- Det er viktig å huske på at svensk økonomi er hardere rammet enn norsk økonomi. Norge har jo ikke bilindustri, som er kraftig rammet med mange oppsigelser, sier Wilhelmsen.

I dag ligger den norske styringsrenten på 4,75 prosent. Siden Norges Bank holdt et ekstraordinært rentemøte 15. oktober i år, har den norske styringsrenten blitt senket med hele 1,0 prosentpoeng.

LES OGSÅ: Svein Gjedrem med klar oppfordring til bankene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer