Storstilt omgåelse av kjøpsloven

Kjøpsloven krever at du betaler 35 prosent kontant ved kredittkjøp i en butikk. Bilforretningene omgår denne regelen i stor stil. Du får finansiert 80%, men renten blir da høyere.

Lyst, men ikke lov?
Lyst, men ikke lov? Vis mer
Publisert

Reglen om at du må betale 35 prosent av kjøpesummen kontant, har kommet for å beskytte deg mot gjeldsproblemer som følge av at du blir overtalt til et impulskjøp. En bil faller forholdsvis raskt 15-20 prosent i verdi når den ikke lenger er helt ny. Om du nå oppdaget at du ikke lenger kunne betjene lånet, måtte du kanskje selge den for en lavere sum enn den gjenstående gjelden.

Omgås

Likevel føles kanskje ikke 35-prosentkravet som noen hjelp for deg som ikke har pengene, men som har veldig lyst på bilen. Og har du betalingsevne, har nok finansieringsselskapene også lyst til å låne deg mer enn 65% av kjøpesummen. Og bilforretningen vil gjerne selge.

Dere er altså tre parter som gjerne vil se bort fra reglen, og da går det som det må gå: Den omgås.

Riktignok kan ikke bilforhandleren tilby deg mer enn 65% kreditt, men alle forhandlere DinSide var i kontakt med kunne hjelpe til å formidle kontakt med selskaper som kunne låne deg mer om du var kredittverdig nok.

Finansieringsselskapene kan bare gi mer enn 65% finansiering når kunden henvender seg direkte til dem. I butikken kan de ikke tilby mer enn 65%. Men det er svært vanskelig å oppdage om forretningen tar kunden i hånden og "leier ham rundt hjørnet" til finansieringsselskapet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.