Støy forsinker barna

Barnet ditt bruker lenger tid på å lære å prate dersom det tilbringer for mye tid foran TVen eller i en bråkete barnehage.

Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at små barn ikke klarer å skille ord fra bråkete bakgrunnslyder dersom ikke ordene er mye høyere enn bråket.

Påstanden kommer fra psykolog Rochelle Newman som har publisert sitt studie i siste nummer av Developmental Psychology.

Hører ikke gjennom støy
Newman er sjef for språkoppfatning og utvikling ved University of Maryland. For å finne ut hvordan barn lærer å snakke og hva det betyr for hjerneutviklingen satte hun i gang denne studien.

Hun undersøkte 100 småbarn på 6 måneder, 9 måneder eller 13 måneder. Hun testet hvor godt barna reagerte på lyden av en kvinne som sa navnet deres eller andre navn mens det var bråk i bakgrunnen.

Barna hørte lenger på navnet deres når stemmen var mer intens enn bakgrunnsbråket. De minste barna kunne bare forstå kvinnen hvis bakgrunnslyden var mye mykere enn lyden av navnet deres.

Skru av TV
- De fem måneder gamle kunne skille strømmen av samtale og fokusere på stemmen som snakket til dem hvis bakgrunnen var på et nivå du kan finne på en romantisk restaurant, sier Newman i rapporten, i følge helsenettstedet WebMD.

Hun sier videre at barna på den alderen ikke greide å skille stemmen dersom støynivået ble nesten doblet, som i en fast food-restaurant.

Barna på 13 måneder klarte bedre å skille stemmen fra bråket.

I følge rapporten betyr dette at barn som tilbringer mye tid på bråkete steder bruker lengre tid på å lære å snakke. Newman sier at en god start er å skru av TV og radio regelmessig. Alle som tar seg av barn burde sette av tid til å være stille eller ha et stille hjørne hvor barna kan få språkerfaringen de trenger.

 

Mozon.no, 10.04.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer