- Støy kan gi hjertesykdom

Trafikkstøy kan være så skadelig for hjertet at det tar livet av oss, ifølge ny rapport.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har gjennomgått flere EU-undersøkelser om støy og bosted og konkludert med at mye støy er skadelig for helsa.

Forskningssjef Truls Gjestland ved avdeling akustikk ved SINTEF er en av forfatterne bak WHO-rapporten. Hovedkonklusjonen er, ifølge Gjestland, at risikoen for hjerte- og karsykdom og hjerteinfarkt med dødelig utgang øker med økende støynivå fra veitrafikk.

Les også: Trafikkstøy skader barns helse:

Dødsfall i Norge

- Når støynivået fra veitrafikk er oppe i mellom 60 og 65 desibel i gjennomsnitt i døgnet, begynner risikoen å øke for de som har bodd i nærheten over flere år. Når støynivået øker ytterligere, øker selvsagt også risikoen, forklarer Gjestland.

I Norge lever trolig ca 200.000 personer ved slike forhold sier han.

Ifølge den britiske avisen The Guardian, som også har omtalt WHO-rapporten, døde over 100.000 personer i England av hjertesykdom i fjor. 3.000 av dem skal ha fått sykdommen som følge av støy, skriver Berlingske Tidende.

Ifølge avisen har forskning de seneste årene vist at støy øker antallet stresshormoner, som kortisol, adrenalin og noradrenalin, også mens vi sover. Jo lengre disse hormonene forblir i blodet, jo høyere risiko er det for at det forårsaker livstruende fysiske problemer, som hjertetilfeller, forhøyet blodtrykk eller problemer med immunforsvaret.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Gjestland mener det ikke er noen grunn til å anta at tallene er annerledes i Norge.

- Overført til Norge kan vi anta at et sted mellom 75 og 200 personer dør hvert år på grunn av hjertekar-relatert sykdom som vi altså må kunne anta skyldes for mye veitrafikkstøy, særlig på natten, sier han.

Les også: Slik sover du bedre:

- Dette er alvorlig. Og om vi ikke er 200 prosent sikre på dette, så er ikke det et argument for å ikke gjøre noe. Her bør føre var-prinsippet tre inn, sier Gjestland til DinSide Helse.

Flystøy ikke farlig

Ifølge støyforskeren har det også blitt gjort tilsvarende studier for grupper som har vært utsatt for andre typer støy.

- Man har for eksempel ikke funnet det samme for de som bor ved flyplasser. Dermed er det nærliggende å anta at det er støy om natten som er den kritiske faktor, sier han.

Plugg igjen ørene på konsert:

Per Schwarze, avdelingsdirektør ved avdeling for luftforurensing og støy ved Folkehelseinstituttet, mener dette er interessante funn.

- Men det er ikke klarlagt om det er eksponeringen for støy eller luftforurensing som egentlig er årsaken til sammenhengen med risiko for hjertesykdom. De forskerne som har undersøkt luftforurensing har ikke korrigert for støy, og de som har sett på støy har ikke korrigert for luftforurensing. Derfor mangler det en del data, sier han.

- WHO mener det er tilstrekkelig stor sannsynlighet for at dette skyldes støy, og ikke noe annet. Men vi kan selvsagt ikke si dette med 100 prosent sikkerhet, er Gjestlands kommentar.

Les også: Støy forsinker barna:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer