Strammer inn reglene for startlån

Fra 1. april skal ordningen kun gjelde de aller mest vanskeligstilte.

STARTLÅN: En ny forskrift for tildeling av startlån gjør at det er de aller mest vanskeligstilte som vil få det innvilget. Foto: COLOURBOX
STARTLÅN: En ny forskrift for tildeling av startlån gjør at det er de aller mest vanskeligstilte som vil få det innvilget. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Formålet med Husbankens startlån er å sikre egnede boliger for unge og vanskeligstilte på boligmarkedet, som normalt ikke ville fått lån gjennom vanlige banker og finansielle institusjoner.

Nå skal forskriften endres, slik at den blir mer målrettet mot personer med langvarige bolig- og finansieringsproblemer.

- Startlånordningen blir mer tydelig. Vi vil i større grad enn tidligere nå frem til de personene som er vanskeligst stilt på boligmarkedet, og som samtidig har økonomisk evne til å betjene et lån, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Personer i målgruppen kan ifølge Sanner være lavtlønnede, enslige forsørgere, flyktninger og utviklingshemmede.

>> Sjekk den lånerenta!

Har kommunene vært for snille?

På regjeringens nettsider skriver kommunal- og moderniseringsdepartementet at kommunenes samlede formidling av startlån har økt kraftig i de senere år. Dessuten har praksisen fra kommune til kommune vært varierende.

Blant annet skal enkelte kommuner også ha gitt lån til unge som har tilstrekkelig inntekt til å kunne få vanlig banklån, men som ikke oppfyller bankenes krav til egenkapital, ifølge departementet.

Betyr det at enkelte kommuner har vært for snille i sin praksis, og at regelverket derfor må strammes inn?

- Vi har mottatt utredninger om startlåneordningen som har påpekt at enkelte kommuner har svart ja på spørsmål om de har gitt startlån til personer som kunne fått lån i en privat bank. Det har ikke vært i tråd med intensjonene for startlåneordningen. Startlån skal ikke konkurrere med vanlig bankfinansiering, sier statssekretær Per-Willy Amundsen til DinSide.

Les også hvor det bor flest uføre

50 års nedbetaling

Jan Tore Sanner tror en tydeligere avgrensing av målgrupper vil kunne hjelpe kommunene i å prioritere blant lånesøkerne.

Den nye forskriften innebærer også at en del må spare mer før de kan kjøpe seg en bolig.

Dessuten vil enkelte kunne få startlån med opptil 50 års nedbetalingstid, som ifølge Sanner kan gjelde tilfeller hvor låntakeren har problemer med å skaffe seg en egnet leiebolig, hvor leie er klart dyrere enn lang nedbetalingstid, og låntaker har lav, stabil inntekt og stabil livssituasjon.

Her kan du lese hele den nye forskriften om startlån fra Husbanken.

Mottar du støtte fra NAV? Se hvordan de kan kontrollere deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer