Strammer inn

Varehussjef ser forandringer hos kundene.

MERKES: Nordmenn har mindre å rutte med. Det merkes også på grensehandelen. Bildet er tatt under den første corona-gjenåpningen i 2020. Foto: Annika Byrde/NTB
MERKES: Nordmenn har mindre å rutte med. Det merkes også på grensehandelen. Bildet er tatt under den første corona-gjenåpningen i 2020. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer
Publisert

Med renteoppgang, høye priser på mat, strøm og drivstoff, er det trangere tider for mange av oss.

Billigere varer

Dette vises også på grensehandelen, skal vi tro administrerende direktør i den svenske matvarekjeden Maximat, Torbjörn Swartz.

- Ettersom prisene har steget, velger kundene et annet sortiment enn det de handlet tidligere. Nå kjøper de billigere produkter, forteller administrerende direktør Torbjörn Swartz ved Maximat til Nya Wermlands-Tidningen, gjengitt av lokalavisa Glåmdalen.

Hos konkurrenten Hypermat i Charlottenberg, merker de også forskjellen.

- Det er fortsatt billigere i Sverige, ellers ville de ikke ha handlet her. Men jeg ser jo at handlevognene ikke blir like fulle som før, sier administrerende direktør Kaj Hänninen til avisa.

Tar seg opp

De strenge koronatiltakene i 2020 førte til en bråstopp i grensehandelen. Lettelser i reiserestriksjonene utover sommeren og høsten i 2021 fikk flere til å ta turen til Sverige eller andre naboland, men i høst begynner handelen å nærme seg samme nivå som før pandemien, meldte NTB tidligere i vinter.

- Grensehandelen i tredje kvartal i år var fremdeles 52 prosent lavere enn i samme kvartal i 2019, året før korona. Men grensehandelen var spesielt høy i 2019, og nivået vi ser nå, ligger nær nivåene fra årene før 2019, meldte seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB da.

Per tredje kvartal hadde grensehandelen tatt seg opp 159 prosent det siste året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer