Strammer pengesekken

Svenske banker strammer nå til sekken med boliglånspenger på grunn av faren for økt rente. Det viser en rundspørring som avisen Dagens Industri har foretatt blant svenske banker.

Publisert
Sist oppdatert

- I løpet av høsten har vi flere ganger hevet minstekravet for hva husholdningene skal ha igjen å leve for. Dette skal forsikre oss om at husholdningene skal kunne klare en høyere rente, sier Peter Gertman, viseadministrerende direktør på det statslige boliglånsinstituttet SBAB til Dagens Industri.

Skjerper kravene

Innen folk får lån, forsikrer man seg om at låntakeren skal kunne klare en renteøkning på et par prosentenheter. Men både SBAB og SEB Boliglån skjerper kravene ytterligere.

- De kravene vi har økt, er minimumsbeløpet for hjemmeboende barn. Dette har vi satt opp fra 1.500 til 2.000 kroner, sier Annika Fridh, stedfortredende kredittsjef på SBAB, til DI.

I tillegg til dette kommer at SBAB's låntakere må kunne klare å betale en femårig rente som er betydelig høyere enn dagens rente.

- Vi anser rentenivået nå for unormalt lavt, og at det kommer til å gå opp. Det kan ikke forbli slik alltid, sier Peter Gertman.

Tre prosents buffer

Også SEB er blitt mer forsiktig i sin utlånspolitikk. For noen måneder siden rådet banken alle sine rådgivere å sjekke om låntakere klarer en renteoppgang på tre prosentpoeng. Det til tross for at banken normalt bare har krevd at låntakere skal kunne tåle en oppgang på to prosentpoeng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer