Strekker ikke pengene til?

Slik får du orden på økonomien, før det bærer utfor for alvor.

Du trenger ikke bli en ny Luksusfellen-kandidat, selv om du skulle oppleve problemer med økonomien. Tar du tak i problemene tidsnok, kan du hente deg inn igjen økonomisk, understreker Luksusfellen-profil Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3/Ole Petter Baugerød Stokke
Du trenger ikke bli en ny Luksusfellen-kandidat, selv om du skulle oppleve problemer med økonomien. Tar du tak i problemene tidsnok, kan du hente deg inn igjen økonomisk, understreker Luksusfellen-profil Hallgeir Kvadsheim. Foto: TV3/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Syns du det er vanskelig å få pengene til å strekke til hver måned? Mange befinner seg i faresonen for å havne skikkelig utpå økonomisk, og gjør ikke alltid de riktige valgene for å unngå ytterligere problemer.

– Vi ser at mange løser problemene ved å bruke kredittkort. De fleste har flere kredittkort med relativt høye kredittgrenser. Om man lukker øynene for den økte bruken, går det veldig fort å opparbeide seg svært dyr gjeld, sier ekspert på personlig økonomi og programleder i Luksusfellen, Hallgeir Kvadsheim til DinSide.

Men det trenger ikke gå den veien. Er du bevisst på problemene, trenger du slett ikke bli den neste luksusfelle-deltakeren.

>> Ikke råd til noe nytt? Det går an å bytte ting med andre, enten på egne arrangementer eller på nett.

Er du i faresonen?

Det er en rekke kjennetegn som går igjen blant de som begynner å få økonomiske problemer, ifølge Kvadsheim. Et vanlig faresignal er om man hver måned bruker opp hele lønna.

– Dette gjelder både de med lav og høy lønn. Uansett hva de tjener, bruker de opp alt de får inn på konto hver måned. Dukker det da opp en uforutsett utgift, kan det bli vanskelig å betale, sier Kvadsheim.

Et annet kjennetegn på at økonomien ikke er helt som den skal, er at man må ty til kredittkortet ved alle bølgedaler.

– Merker man at den kredittkortgjelden øker sakte men sikkert, er dette og et klassisk faresignal, sier Kvadsheim, som legger til at det også er noen følelsesmessige kjennetegn som er vanlige blant de som begynner å slite med egen økonomi.

Mange forbruker like mye som før, og bruker shopping som trøst for å glemme at de holder på å miste oversikten.

Han tror også mange opplever å få et snev av konvoluttskrekk.

– Mange mangler en buffer for å takle uforutsette regninger, og syns det er ubehagelig å hente posten, sier Kvadsheim.

Kjenner du igjen noen av disse faresignalene, er det fortsatt mulig å hente seg inn igjen.

Les også: Husk å kvitte deg med den dyreste gjelden først

Dette bør du gjøre

Skal man få orden på økonomien, er punkt nummer én å ikke forbruke som om økonomien er den samme som før.

– I Luksusfellen ser vi svært ofte at folk som har fått lavere inntekt, ikke justerer ned forbruket. Det er å stikke hodet i sanden, påpeker Kvadsheim.

Han gir følgende råd til de som vil rette opp i økonomien før det blir virkelig ille:

  • Skylder du penger, bør du ta kontakt med kreditor og be om å få dele opp regningen. De er stort sett villige til å ordne en betalingsordning for deg.
  • Be om avdragsfritak på boliglånet noen måneder, eventuelt en betalingsutsettelse av avdrag og renter.
  • Søk om betalingsfritak på studielånet.
  • Be arbeidsgiver om forskudd på neste års feriepenger.
  • Be om lån fra arbeidsgiver; mange arbeidsplasser har låneordninger for de ansatte som er langt billigere enn forbrukslån.
  • – Alle disse grepene frigir mye likviditet som du kan bruke på regninger, påpeker Kvadsheim, som også anbefaler alle å ta en tur til banken for å be om hjelp.

    – Banken vil gjerne hjelpe deg, og syns mange venter for lenge med å komme. Jo før du oppsøker banken, jo lettere er det å få hjelp, understreker Kvadsheim.

    Les også: Betal mer enn minstebeløpet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer