Strekkmerker varsler om prolaps

Strekkmerker er dobbelt så vanlig hos kvinner med prolaps.

Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med strekkmerker på kroppen? Det kan bety at du er i faresonen for å få prolaps, viser en ny studie.

Studien omfatter 116 kvinner og viser at omtrent 57 prosent av kvinnene med prolaps hadde strekkmerker sammenliknet med 25 prosent av de som ikke fikk prolaps, skriver helsenettstedet WebMD.

Forskerne overveide ting som kvinnenes alder, vekt, åreknuter, status i forhold til overgangsalder, hemoroider, antall graviditeter og bruk av orale steroider. Disse momentene påvirket ikke resultatene.

Studien som er publisert i tidsskriftet The Journal of Investigative Dermatology, påpeker imidlertid også at ikke alle som har strekkmerker får prolaps.

Nå hevder forskere at sprøyte kan fjerne strekkmerkene

Usikker på årsakenForskerne er usikre på sammenhengen mellom strekkmerker og prolaps. Men begge deler er forbundet med lavere nivåer med proteinet kollagen, sier de som står bak studien og legger til at gener dermed spiller en viktig rolle. Strukturen av fibrene bestemmes av gener.

De fleste kvinner vet hvordan strekkmerker ser ut, men til de som ikke vet så er strekkmerker røde, rosa og lilla merker i huden som har blitt strukket. Det er vanlig å få strekkmerker etter en fødsel eller etter hurtig vektøkning eller vektreduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer