Strekkoden skal opp!

Du kan spare mye tid på å passe på at strekkoden på panteflasken vender opp.

SPAR TID PÅ FLASKEPANT: Legger du flaskene med strekkoden opp, kan du spare mye tid - inntil 50 prosent! Foto: Per Ervland
SPAR TID PÅ FLASKEPANT: Legger du flaskene med strekkoden opp, kan du spare mye tid - inntil 50 prosent! Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Du kan spare mye tid ved å passe på at strekkoden vender opp. Da vil maskinen raskt finne strekkoden, og kan gå til neste steg i prosessen. Legger du strekkoden ned, må flasken alltid rotere en halv gang, og da går det mye ekstra tid, forteller Marius Løken, viseadministrerende direktør i Tomra Systems ASA, til DinSide.

Ifølge Løken kan pantingen gå dobbelt så kjapt om du følger hans råd.

– Så det er et godt tips i en hektisk hverdag, sier han.

Du kan se hva som skjer med flasken når du legger den rett og når du legger den "feil", i videoen nedenfor:


40 flasker i minuttet

Tomra er den største aktøren innen panteautomater i norske butikker, med cirka 90 prosent andel av det norske markedet. Men Tomra er også i mange andre land i verden, både med pantesystemer for gjenbruksflasker og returflasker, og innenfor annen type matvare og materialsortering.

– Det typiske pantesystemet i Norge kan klare opptil 40 flasker i minuttet, men om du går ut i felten og observerer, vil du se at hastigheten i virkeligheten blir lavere, sier Løken til DinSide.

Hvor raskt (eller treigt) det går å pante flasker, og i neste instans: hvor lang køen foran panteautomaten blir, er selvsagt både avhengig av selve maskinen, men også kunden som skal pante.

Danskene kan levere panten i samlet i store sekker - de slipper å fôre inn hver eneste flaske i en automat!

Ukurant?

"Ukurant flaske. Ta tilbake", akkompagnert av en høy, pipende lyd og blinkende display på panteautomaten, er en feilmelding de aller fleste av oss nok har opplevd i butikken.

Hva er det egentlig som skjer, da?

– Veldig ofte, i alle fall i Norge, dreier det seg da om en strekkode som har falt av flasken, sier Løken.

– Fordi det norske systemet baserer pengeavregningen sin på strekkode og linker dette opp mot produsent, er det viktig at strekkoden faktisk sitter på flasken, forklarer Løken.

Uten strekkode - ingen pant, med noen unntak hvor formen på flasken er unik, og dette kommer brukeren til gode, og du får pant likevel.

Dette dreier seg i hovedsak om vannflaske med sportstut.

– Vi bruker en kombinasjon av form, strekkode, ser om det er metall eller ikke, og veier objektet. Reglene i maskinen og panten du skal utbetale er basert på en kombinasjon av dette, forteller Løken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer