Strengere kontroll av norsk kjøtt

Norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte sykdommer. Nå vil Folkehelseinstituttet innføre strengere tiltak.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi først og fremst har dokumentert i vår rapport er at det er veldig få sykdommer som smitter via mat i Norge, sier avdelingsdirektør for infeksjonsovervåkingen ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til DinSide Helse.

Men selv om situasjonen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land, innrømmer han at det fremdeles er en jobb å gjøre.

Les også: Matforgiftning kan gi alvorlige senskader

- Rapporten tar utgangspunkt i de sykdommene som kan smitte mennesker gjennom kjøtt og kjøttprodukter, og med dette som utgangspunkt er det mulig å foreta en samlet vurdering av flere risikofaktorer, sier han.

Riktige prioriteringer

Målet har vært å kartlegge hvilke faktorer som forårsaker flest sykdomstilfeller, og identifisere disse.

- Vi presenterer kunnskapsstatus og kunnskapsbehov innen dette området gjennom rapporten, og har spesielt forsøkt å belyse våre kunnskaper om hvilke årsaksforhold som har størst betydning, og hvilke som kan nedprioriteres. Dermed kan kjøttbransjen og myndighetene iverksette kunnskapsbaserte tiltak som står i forhold til effekten tiltakene kan forventes å ha, sier Aavitsland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer