Strengere kontroll av norsk kjøtt

Norsk kjøtt er en betydelig smittekilde for enkelte sykdommer. Nå vil Folkehelseinstituttet innføre strengere tiltak.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi vil ha bedre produksjonshygiene, skjerpede kontroller og endre slakterutinene.


- Det vi først og fremst har dokumentert i vår rapport er at det er veldig få sykdommer som smitter via mat i Norge, sier avdelingsdirektør for infeksjonsovervåkingen ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til DinSide Helse.

Men selv om situasjonen i Norge er god sammenlignet med andre europeiske land, innrømmer han at det fremdeles er en jobb å gjøre.

Les også: Matforgiftning kan gi alvorlige senskader

- Rapporten tar utgangspunkt i de sykdommene som kan smitte mennesker gjennom kjøtt og kjøttprodukter, og med dette som utgangspunkt er det mulig å foreta en samlet vurdering av flere risikofaktorer, sier han.

Riktige prioriteringer

Målet har vært å kartlegge hvilke faktorer som forårsaker flest sykdomstilfeller, og identifisere disse.

- Vi presenterer kunnskapsstatus og kunnskapsbehov innen dette området gjennom rapporten, og har spesielt forsøkt å belyse våre kunnskaper om hvilke årsaksforhold som har størst betydning, og hvilke som kan nedprioriteres. Dermed kan kjøttbransjen og myndighetene iverksette kunnskapsbaserte tiltak som står i forhold til effekten tiltakene kan forventes å ha, sier Aavitsland.

Les også: Syk av maten

Selv om rapporten først og fremst er ment for matvarebransjen, mattilsynet, og alle som jobber med å forebygge smittsomme sykdommer, mener Aavitsland at den gir nyttige råd også til forbrukerne.

Og særlig sykdom forårsaket av bakteriene Campylobacteriose og Yersiniose kan unngås med riktig håndtering av kjøttet.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli syk av Campylobacteriose fra mat er å holde god hygiene under behandling av fjørfekjøtt, og passe på at kjøttet er godt gjennomstekt. Smitte av Yersiniose ser vi langt sjeldnere, men de tilfellene vi ser er som oftest knyttet til svinekjøtt, sier han.

Les også: Unngå smitte på kjøkkenet

- Nyttig redskap

Aavitsland peker på bedre produksjonshygiene, skjerpede kontrollrutiner for å oppdage forurensning av mat og endring i slakterutiner som mulige tiltak i tiden som kommer

- Vi ønsker at de som bruker penger på å forebygge smitte fra kjøtt og andre matvarer prioriterer riktig, derfor er det viktig å kartlegge hvilke tiltak som er hensiktsmessige, sier han.

Mattilsynet mener rapporten er et viktig bidrag i arbeidet for å kvalitetssikre norsk kjøtt.

Les også: Helsefare i kjøleskapet

- Vurderingene som er gjort i denne rapporten vil være et nyttig redskap i forhold til å foreta riktige prioriteringer, sier seksjonssjef for animalsk mat i Mattilsynet, Randi Edvardsen.

Les også: Ikke stapp kjøleskapet!

- Det jobbes med å få til en modernisering av den kjøttkontrollen som foregår i dag, og Norge er nå i ferd med å innføre et regelverk som vil gjøre det enklere å gjøre risikovurderinger. En obligatorisk innhenting av informasjon om slaktedyr er et av tiltakene som skal gjennomføres, sier hun.

Les også: Maten som kan bli til gift

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer