Strengere krav til långivere

Et nytt tiltak for å begrense kredittkjøp er på plass. Forstår du eksempelet?

Helt like regnestykker skal gjøre det enklere både å forstå og sammenligne låneprodukter. Foto: Kristina Picard
Helt like regnestykker skal gjøre det enklere både å forstå og sammenligne låneprodukter. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er laget en ny veiledning for markedsføring av kreditt. Når noen forsøker å selge deg et lån eller en kredittordning, forventes de nå til å gi deg konkrete eksempler slik at du skal være sikker på at du forstår hva du skriver under på.

Eff. rente 20,84%, 15.000 o/12 mnd. Totalt 16.603 kroner

Slik må tilbydere av kredittkort markedsføre sitt tilbud overfor forbrukeren, ifølge den nye veiledningen. Forstår du hva det innebærer?

Eksempelet over skal illustrere at dersom du opparbeider deg en kredittkortgjeld på 15.000 kroner, og betaler ned denne over 12 måneder, så har du betalt 16.603 kroner til kredittkortselskapet, altså 1.603 kroner mer enn det du lånte.

Jo lavere effektiv rente, jo gunstigere er kredittkortet i bruk. Andre kortselskaper blir nødt til å vise deg akkurat det samme eksempelet, og dermed blir det enkelt å sammenligne kredittkortene. For dummies: Gå for den laveste renten.

Dette kredittkortet slår alle på pris

Likt for andre typer lån

På samme måte må bankene innrette seg for eksempel når det kommer til boliglån. Også her skal eksemplene være helt like slik at det blir lettere for deg å sammenligne pris.

Effektiv rente 3,36%, 2 mill., o/25 år, Totalt: 2.939.100 kroner

Eksempelet skal gi deg en effektiv rente du kan sammenligne med en konkurrerende bank samtidig som du ser hvor mye du faktisk vil betale ekstra for de 2 millionene du låner, nemlig 939.100 kroner.

Var det fortsatt gresk? Prøv vår kalkulator:
BILLIGSTE BOLIGLÅN

– Vil bli kontrollert

Det er Forbrukerombudet som sammen med representanter fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) og Finansieringsselskapenes Forening som har utarbeidet veiledningen.

– Det er viktig for forbrukerne at bransjen nå er enige om hvordan dette skal gjøres. Når tilbyderne opererer med de samme forutsetningene for rentene som markedsføres, blir de markedsførte tilbudene også lettere å sammenligne, sier forbrukerombud Gry Nergård i en artikkel på egne nettsider.

Forbrukerombudet forventer at alle som markedsfører tilbud om kreditt, vil innrette seg etter de nye kravene, og kredittyterne har fått klare frister til å innrette seg.

– Når fristen for å innrette seg er gått ut, vil vi gjennomføre flere kontrollaksjoner og ta det opp med dem som eventuelt ikke oppfyller kravene, sier Nergård.

Her finner du hele veiledningen (ekstern lenke)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer