- Stress er arvelig

Det ligger i genene, mener forskere.

Genene dine avgjør hvor godt du takler stress, hevder forskere.  Foto: Colourbox.com
Genene dine avgjør hvor godt du takler stress, hevder forskere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Evnen til å takle stress ligger i genene våre. Det viser en fersk undersøkelse som er utført ved Rigshospitalet i København, skriver dagensmedicin.dk

Ifølge forskerne bak undersøkelsen har antallet serotoninreseptorer vi har i bestemte områder av hjernen betydning for hvor godt vi takler stress.

Les også: Stresser seg til døde

Takler stress dårligere

En tvillingstudie viste at tvillinger i stor grad har samme antall av disse reseptorene i hjernen. Forskerne mener derfor at sannsynligheten er stor for at stress er genetisk bestemt.

Forskerne bak studien sammenlignet også scanninger av hjernen og personlighetstester.

Ut ifra disse kunne de konstaterte at personer med mange serotoninreseptorer i den fremre delen av hjernen har nedsatt evne til å håndtere stress.

- Det er nærliggende å tro at personlighetstrekk, som evnen til å takle stress, er nedlagt i genene, og at sammenhengen formidles via serotoninsystemet, sier Lars Pinborg, avdelingslege og leder for forskningsenheten ved sykehuset, til dagensmedicin.dk

Les også: Syk av stress

- Hold riktig fokus

Erik Møller er daglig leder i Pepp Norge, som har spesialisert seg på stress coaching og mental kondisjon. Han synes forskningsresultatene er interessante, men advarer mot at de kan bli en sovepute.

- Faren er jo at man får noe å skylde på, og at dette genererer en offerrolle, sier han til DinSide Helse.

Møller mener det er viktigere å fokusere på hva man kan gjøre noe med.

- Det er greit å vite at man kan være disponert for den ene eller den andre reaksjonsformen, men det er viktig å fokusere på at man kan ta kontrollen og ta styrtingen over eget liv, sier han, og legger til:

- Vi kan gjøre noe med reaksjonsmønsteret vårt, fordi vi er bevisste mennesker som kan ta valg og lære ny adferd.

Hvor stressa er du? Ta testen her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer