Stress farligst for kvinner

Stress er ikke farlig for de fleste arbeidere. Kvinnelige sjefer har derimot en større risiko for hjertesvikt.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Stress på jobben er ofte satt i forbindelse med hjertelidelser og høyere risiko for dødsfall. Nå viser en undersøkelse at sammenhengen slett ikke er så enkel.

Ingen sammenheng
Undersøkelsen som omfatter over 3.000 amerikanske kvinner og menn ble gjennomført over en periode på ti år. Deltakerne i undersøkelsen ble målt i forhold til arbeidsforhold og risikoen for å utvikle hjertesykdommer i perioden.

Forskerne ved The National Heart, Lung, and Blood Institute i Massachusetts, USA fant ingen sammenheng mellom høyt stressnivå i arbeidet og risikoen for hjertesykdommer.

Høyt stress ble definert som en kombinasjon av høye krav på jobben og lav kontroll over egen arbeidssituasjon. Justering for vekt, blodtrykk, røyking, diabetes og andre helsefaktorer viste heller ingen signifikante utslag for stress skriver svenske Dagens Medicin.

Risiko for kvinner
Det var ingen forskjell på resultatene til kvinner kvinner og menn med høyt stress på jobben. De mer suksessfulle kvinnene ser derimot ut til å ha en høyere risiko for hjertesvikt.

Kvinner med høye krav i jobben og høy kontroll over sin egen arbeidshverdag hadde hele 2,8 ganger større risiko for hjertesvikt. Denne arbeidssituasjonen er typisk for ledere og selvstendige næringsdrivende. Kvinner i lavere posisjoner med mindre kontroll over arbeidsdagen hadde ikke større risiko enn menn.

For mennene viste det seg at høy utdanning, høy inntekt og jobb med høy status kunne redusere risikoen for hjertelidelser og dødelighet. Akkurat hvorfor menn ser ut til å overleve bedre i jobber med høy status har forskerne foreløpig ikke noe svar på.

Mozon 12.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer