Stress gir spontanabort

Det har lenge vært antatt en sammenheng mellom stress og risiko for spontanabort. Nå har amerikanske forskere funnet ut hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

Stress gir spontanabort
Det har lenge vært antatt en sammenheng mellom stress og risiko for spontanabort. Nå har amerikanske forskere funnet ut hvorfor.

Flere studier har vist at kvinner som opplever fysisk eller mentalt stress har en høyere risiko for å oppleve en spontanabort. Men hvorfor dette skjer har lenge vært et mysterium.

Forskerne ved Tufts University har nå identifisert en kjedereaksjon som påviser hvordan stresshormoner påvirker livmoren hos kvinner. Denne reaksjonen forklarer hvordan spontanaborter kan oppstå uten noen klar årsak og hvorfor noen kvinner opplever flere spontanaborter.

Under stress vil kroppen skille ut flere hormoner, blant annet et corticotropin-utløsende stoff (CRH). Undersøkelser har vist at høye verdier av CRH finnes hos kvinner som har fått for tidlig fødte barn eller barn med lav fødselsvekt. Hormonet produseres i fødselsorganene hos kvinner umiddelbart før en fødsel og fører til sammentrekninger i livmoren.

Ettersom hormonet ser ut til å produseres lokalt i kroppen kan det være mulig å redusere effekten av hormonet ved å blokkere reseptorene med medikamenter.

- Vi vet nå mye om hvordan CRH-hormonet fungerer og håper vi kan utvikle en løsning som blokkerer effekten av hormonet hos kvinner i risikogruppen, sier Theoharis C. Theohardies som har ledet undersøkelsen. Han understreker at funnene beviser viktigheten av å ta stress på alvor som årsak til uønsket abort. -Vi vet nå med sikkerhet at stress har en sammenheng med spontanaborter og forårsaker en helt spesifikk reaksjon i kroppen. Så er neste skritt å redusere denne effekten så godt vi kan.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer