Stress gir spontanabort

Det har lenge vært antatt en sammenheng mellom stress og risiko for spontanabort. Nå har amerikanske forskere funnet ut hvorfor.

Publisert
Sist oppdatert

Stress gir spontanabortDet har lenge vært antatt en sammenheng mellom stress og risiko for spontanabort. Nå har amerikanske forskere funnet ut hvorfor.

Flere studier har vist at kvinner som opplever fysisk eller mentalt stress har en høyere risiko for å oppleve en spontanabort. Men hvorfor dette skjer har lenge vært et mysterium.

Forskerne ved Tufts University har nå identifisert en kjedereaksjon som påviser hvordan stresshormoner påvirker livmoren hos kvinner. Denne reaksjonen forklarer hvordan spontanaborter kan oppstå uten noen klar årsak og hvorfor noen kvinner opplever flere spontanaborter.

Under stress vil kroppen skille ut flere hormoner, blant annet et corticotropin-utløsende stoff (CRH). Undersøkelser har vist at høye verdier av CRH finnes hos kvinner som har fått for tidlig fødte barn eller barn med lav fødselsvekt. Hormonet produseres i fødselsorganene hos kvinner umiddelbart før en fødsel og fører til sammentrekninger i livmoren.

Ettersom hormonet ser ut til å produseres lokalt i kroppen kan det være mulig å redusere effekten av hormonet ved å blokkere reseptorene med medikamenter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer