Stress gjør deg eldre

Cellene fornyer seg ikke like godt i stressede kropper, viser forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Stresset som følger med å passe på et sykt barn kan plusse på ti år på alderen av kvinners celler, sier forskere fra universitetet i California.

[Les også: 10 råd mot farlig stress]

Forskerne sier stress kan øke tempoet til cellenes aldring. Det gjør det ved å påvirke en viktig del av DNAer som er med på å regulere celledelingen, sier de ifølge BBCs nettsider.

Det kan være med på å forklare hvorfor noen får aldersrelaterte sykdommer tidligere enn de burde.

Tidligere forskning har vist at tidlig aldring kan ha en sammenheng med stress, men hvordan mekanismen fungerte var ikke klart.

I denne studien ble 58 kvinner som ikke hadde vært i overgangsalderen undersøkt. 19 hadde friske barn, resten hadde barn med kroniske sykdommer.

Alle kvinnene ftlte ut spørreskjemaer der de ble bedt om å evaluere stressnivået de hadde vært utsatt for den siste måneden. Det ble også gjort DNA-analyser.

Forskerne fant ut at kvinnene som sa de hadde høye nivåer av psykologisk stress - de som passet på et sykt barn - hadde unormale forandringer i endestykkene på DNA-kromosomene, som fører til at cellene eldes raskere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer