Stress sliter tennene

Tygger du på tomgang? Stress er den viktigste årsaken til at stadig flere skjærer tenner og tygger i søvne. Resultatet kan være ødelagte tenner.

Publisert
Sist oppdatert

Hender det at du våkner om morgenen, og føler deg øm og sliten i kjevemuskulaturen? Du er i så fall ikke den eneste. Rundt 10-20 prosent av den norske befolkningen er rammet av bruxisme, som er den medisinske betegnelsen på gnissing og pressing av tenner, ifølge Helsenytt. Det vil si tomgangsaktivitet i kjevemusklene, og skjer som oftest ubevisst om natten, mens vi sover. Men det kan også skje i våken tilstand.

Mange vet imidlertid ikke at de er rammet, med mindre de deler seng med en som forteller dem om gnissingen.

I løpet av de siste 20-årene har det vært en kraftig økning i antall svensker som gnisser og presser tennene hardt, skriver Aftonbladet.

Resultatet kan i verste fall være slitte tenner, fyllinger som sprekker, spenninger i tyggemuskulatur og akutte tannsmerter hvis du "sliter deg" helt inn til nerven. Symptomer som hodepine og ising i tennene er også vanlig.

Tidligere trodde man at bruxisme kom av at tennene i over- og underkjeven ikke passet sammen. Nå ser ekspertene at årsakene er mer sammensatte, der blant annet stress er en medvirkende faktor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer