Stresser seg til døde

Stress kan drepe menn, og redde kvinner...

Stress kan virke helt ulikt på menn og kvinner. Menn som ofte stresser har 30 prosent større risiko for å dø enn andre menn. For kvinner kan stress faktisk være positivt i den forstand at det reduserer østrogennivået i kroppen og kan forhindre at kvinner får kreft.   Foto: Colourbox
Stress kan virke helt ulikt på menn og kvinner. Menn som ofte stresser har 30 prosent større risiko for å dø enn andre menn. For kvinner kan stress faktisk være positivt i den forstand at det reduserer østrogennivået i kroppen og kan forhindre at kvinner får kreft. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stressede menn har 30 prosent større risiko for å dø enn mer avslappede menn. For kvinner kan stresset derimot være positivt. Stress kan nemlig redusere østrogennivået til kvinner noe som kan hindre kreftsykdommer. Det melder Dagens Medicin.

Overraskende resultater

Resultatene bygger på en undersøkelse utført av Statens Institutt for Folkesundhed ved Syddansk Universitetet. Siden 1970 har forskere knyttet til Østerbroundersøkelsen undersøkt og intervjuet 12.000 menn og kvinner fra København om sunnhet og sykdom.

Les også: Syk av stress

Og til forskernes overraskelse var sammenhengen mellom stress og dødelighet tydeligere enn forventet.

- Det er interessant at stress faktisk ser ut til å ha direkte betydning for dødeligheten. 30 prosent er et relativt høyt tall, sier forsker Naja Hulvej Rod Nielsen som leder prosjektet.

- Jeg kan forestille meg at sammenhengen hadde blitt enda sterkere dersom man hadde en bedre måte å måle stress på.

Stressede menn er utsatt

Den danske undersøkelsen viste at stressede menn oftere er plaget med lufveislidelser, de er oftere rammet av ulykker og begår oftere selvmord. Er du mann og under 55 år er det i tillegg dobbelt så stor risiko for at du dør av en hjertesykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer