Strøm: De dyreste nettleiene

Den jevne nordtrønder betaler i snitt ca. 13,4 øre mer per kilowattime for nettleie enn Osloborgeren dersom begge har ett forbruk på 20.000 kWh i året.

Strøm: De dyreste nettleiene
Publisert

Du kan bytte strømleverandør, men dessverre kan du ikke gjøre noe med netteier, dvs. det selskapet som eier nettet som transporterer strømmen frem til sikringsskapet ditt.

Den eneste måten å bytte netteier på er faktisk å flytte. Og det kan det tydeligvis bli penger av. Fra dyreste til billigste nettleverandør i 1999, er det en forskjell på hele 5.100 kroner for en husholdning som bruker 20.000 kWh. Men skal du ta inn denne forskjellen ved å flytte må du være forberedt på å bevege deg langt. Helt fra Fitjar Kraftlags nedslagsområde i Hordaland til Nordland og Hydro Agri Glomfjord…

Nettleie: Hva er det?

Nettleien betaler du til netteier. Den består av to deler: Ett fastledd som du betaler uavhengig av hvor mye strøm du bruker, og et energiledd som er et ørebeløp per kilowattime. Fylkesvis gjennomsnitt for 1999 viser at fastleddet varierer fra 701 til 2267 kroner i året, mens energileddet ligger mellom 13 og 27,4 øre per kWh.

Mens du fritt kan bytte strømleverandør, kan du ikke velge hvem som skal transportere strøm hjem til deg. Det selskapet som eier nettet der du bor er dermed monopolistleverandør til ditt hjem. På grunn av dette er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satt til å følge med i prisene som netteierne tar av sine kunder. Vil du vite mer om nettleie og prisfastsettelsen av den, kan du lese 3289 TARGET="_top">denne artikkelen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.