Strøm kan bli dyrere over nyttår

Strømmen er nå 25-30 prosent dyrere enn i fjor på denne tida. Over nyttår kan den bli enda dyrere.

Publisert
Sist oppdatert

Årsaken er tredelt. Elavgiften går opp fra 10,23 øre til 10,50 øre per kilowattime og nettleien økes som en følge av nettselskapenes inntekter økes. Det foreløpige anslaget er 1 milliard kroner. På toppen av dette kommer en innstramming av CO2-kvotene fra 1. januar.

Finn billigste strømpris her

Kommunikasjonsdirektør Lars Galtung ved den nordiske kraftbørsen Nord Pool sier riktignok til NTB at økningen som er beregnet som en følge av strammere CO2-kvoter allerede er inkorporert i prisene, og vil dermed ikke bidra til et eventuelt prishopp fra 1. januar.

1 krone/kWh

I Norge er strømmen fortsatt rimeligere enn i Europa, men norske forbrukere betaler trolig mer enn de selv er klar over for kilowattimene akkurat nå. Elavgift og moms gir samlet et påslag på strømregningen på om lag 44 øre, ifølge NVE. Dette kommer i tillegg til strømleverandørens pris. Dermed ligger den reelle prisen på strøm rundt 1 krone per kilowattime.

Kraftbørsen Nord Pools tall viser den rene strømprisen uten moms. Den ligger nå rundt 40 øre, og har ikke steget så mye den siste måneden. Den siste uka har det tvert imot vært en liten prisnedgang.

Konkurransetilsynets oversikt viser kraftleverandørenes pris på strøm til abonnentene. Her er momsen med, men ikke nettleien og elavgiften.

For den siste uka i året, uke 52, viser Konkurransetilsynets oversikt at den dyreste leverandøren av variabel strøm, Hallingkraft, er kommet opp i 61,90 øre per kilowattime.

Få null i energiutgifter

Stor forskjell

Hafslund Direkte er dyreste landsdekkende leverandør med 56,90 øre per kilowattime. Billigst av de landsdekkende leverandørene i øyeblikket er Telinet Energi med en pris på 39,95 øre per kilowattime.

Vitel og Gudbrandsdal Energi er de rimeligste alternativene for spot, som det siste året er blitt mer og mer vanlig for norske forbrukere. Det betales da et påslag på kraftbørsens pris, som svinger fra time til time. Påslaget til Vitel er 0,96 øre per kilowattime.

Fastpriskunder har ikke så mange alternativer å velge i. Billigst på 1-års fastpris er TrønderEnergi Kraft med en pris på 54,13 øre/kWh. Dyrest er Tafjord Kraftsalg med 58,30 øre/kWh.

For 3-års fastpris er SKS Kraftsalg billigst med 55 øre/kWh. Dyrest er LOS eKunde med 57,40 øre/kWh

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer