Strøm: Også nettleien varierer

Det er ikke bare strømprisen som varierer med strømforbruket. Også netteieren får dekket inn sine kostnader med en pris som varierer med ditt forbruk.

Publisert

Du som har flytende strømpris får en pris per kilowattime som varierer etter årstider og priser i kraftmarkedet. Den prisen kan normalt endres av kraftselskapet på to ukers varsel. Men det er ikke bare selve strømprisen som varierer med forbruket ditt. Også netteier tar en pris som avhenger av hvor mye kraft du bruker.

Marked og monopol

Mens strømprisen fastsettes i et "fritt" marked, blir nettleien overvåket av Norges Vassdrags- og Engergidirektorat (NVE). Dette er nødvendig fordi du ikke kan velge bort netteier på annen måte enn ved å bytte bolig. Din netteier er altså monopolist på å frakte strømmen frem til ditt hjem, og kan ikke sies opp eller byttes ut.

Netteieren tar som regel en pris sammensatt av to elementer: Et fastbeløp som er uavhengig av ditt forbruk, og et energiledd som gir en utgift på noen øre per kwh du forbruker. Det er disse prisene som må godkjennes av NVE.

Ikke diskriminerende

NVE forholder seg til Energiloven der det fremgår at tariffene for strømnettet ikke skal være diskriminerende. Ut fra dette mener NVE at det historisk har vært for lave fastpriser og for høye energiledd. Størstedelen av kostnadene i strømnettet er faste. Det betyr altså nesten ingenting for netteiers kostnader om du bruker svært mye eller svært lite strøm. Resultatet er at de med høyt forbruk har betalt urimelig stor andel av nettets kostnader i forhold til de med lavt forbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer