Strømpris

Strømforbruket det lønner seg å flytte

Det sies at du kan kutte strømregninga ved å flytte på strømforbruket, men det er ikke alle som har mulighet til dette, og noe av forbruket bør du rett og slett ikke flytte.

STRØMSMART: Kenneth Nilssen (41) kan fjernstarte vaskemaskinen når strømprisen er lavest og mye mer. Men hva kan vi som ikke har et like strømsmart hjem gjøre, og hva bør vi absolutt unngå? Les saken! Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene er på et rekordhøyt nivå, og vi forbrukere får flere råd til hvordan vi kan kutte strømregninga.

I utgangspunktet er det tre ting vi kan gjøre:

  • Bruke mindre strøm
  • Flytte strømforbruket til andre tider på døgnet
  • Bytte til en mer prisgunstig strømavtale

Alle disse tiltakene forutsetter smarte og fleksible forbrukere, men å være nettopp dette er ikke så lett som vi skulle tro, ifølge en kronikk på Forskersonen.

Umulig og farlig flytting av strømforbruk

Harald Throne-Holst og Torvald Tangeland, begge forskere ved senter for velferds- og arbeidslivsforsking ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo, peker på flere grunner til at det å flytte strømforbruket ikke er så lett for alle:

De nye, automatiske strømmålerne skulle både avlaste oss fra å lese og rapportere inn sitt eget forbruk, men skulle også gi oss bedre oversikt over eget strømforbruk. I en åtte-til-fire-hverdag med jobb, middag før fritidsaktiviteter etterfulgt av dusj og klesvask, er imidlertid fleksibilitet i strømforbruket ikke så enkelt eller mulig i det hele tatt, ifølge Sifo-forskerne.

Sikkerhet er et annet moment, for det er ikke alle som er komfortable med å ha vaskemaskinen i gang mens de er borte hjemmefra, grunnet lekkasje- og brannfare.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind er bekymret for at folk bruker strøm feil når den er billigst, som ofte er om natten. Hun oppfordrer på det sterkeste til å ikke bruke vaskemaskinen og lade el-sparkesykkel, mobilen og lignende uten tilsyn.

- Vi ser en økning i branner som starter i vaskemaskiner, oppvaskmaskiner eller tørketromler, sammenlignet med i fjor. Vi tror årsaken er at svært mange var hjemme i hele 2020 og dermed kunne forhindre brann, sier Nielsen.

Også Gjensidige advarer mot å bruke «brannfarlige» apparater, som oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel om natta. Tar disse apparatene fyr mens du sover, er sekundene mellom liv og død kostbare, advarer forsikringsselskapet.

Om vi bytter til strømselskap med de laveste prisene og de mest gunstige avtalene, er tanken at vi kan kutte strømregninga, men EUs scoreboard og funn fra Sifos forskning tyder på at mobiliteten i strømmarkedet lav. En mulig forklaring på det er at forbrukerne opplever at det tidvis er vanskelig å velge og beholde den «beste» strømavtalen.

Strømforbruket du tjener på å flytte

Seniorrådgiver Kjell Rune Verlo fra Reguleringsmyndigheten i Norges vassdrags- og energidirektorat (RME-NVE), framholder at det er mulig å spare strøm ved å endre og flytte dagligdagse gjøremål, men det er ofte veldig ubeleilig.

- Det er heller ikke slik at de fleste forflytningstiltakene påvirker strøm- og nettleieregninga så mye, sier Verlo til DinSide.

Størst effekt får du av å flytte på følgende strømforbruk, ifølge Verlo:

  • Lad elbilen om natta. Elbiler og hjemmeladere kommer med innebygget ladeassistanse, så å lade om natta kan spare strøm- og nettleie uten å gå utover livets gjøremål.
  • Bruk informasjon om eget forbruk fra strømmåleren til å ta bedre, energismarte valg, som å installere varmepumpe, etterisolere, bytte til nye vinduer, investere i smart styring og lignende.
  • Flytt på «trege laster», som oppvarming av hus og oppvarming av varmtvann.

- Her sparer du mye

Edgeir Vårdal Aksnes, daglig leder i strømselskapet Tibber, er enig med RME-NVE om at vi kommer langt med å kun forflytte to store energiposter, nemlig elbil-lading og oppvarming.

- Begge disse strømpostene kan styres automatisk med smart teknologi, sier Aksnes til DinSide.

- Om vi tar smart oppvarming som et eksempel, står det for nærmere 70 prosent av det totale strømforbruket ditt. Ved å slå av eller skru ned varmen når du ikke er hjemme, eller varme opp hjemmet når strømprisen er lavest, kan du spare mye på strømregninga, sier Aksnes.

Dermed kan det altså lønne seg å kjøre opp varmen om natta eller midt på dagen, om strømprisen er lavest da, og heller justere den ned når du er hjemme og strømprisen er høyere. Da vil jo boligen holde på varmen, såfremt du har god isolasjon, eller gjør noen av disse utrolige strømsparetiltakene:

ENKLERE BLIR DET IKKE: Disse grepene kutter strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Trenger du en ovn til smart oppvarming av hjemmet? Vi anbefaler denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer