Strømpris

Strømforbruket det lønner seg å flytte

Det sies at du kan kutte strømregninga ved å flytte på strømforbruket, men det er ikke alle som har mulighet til dette, og noe av forbruket bør du rett og slett ikke flytte.

STRØMSMART: Kenneth Nilssen (41) kan fjernstarte vaskemaskinen når strømprisen er lavest og mye mer. Men hva kan vi som ikke har et like strømsmart hjem gjøre, og hva bør vi absolutt unngå? Les saken! Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene er på et rekordhøyt nivå, og vi forbrukere får flere råd til hvordan vi kan kutte strømregninga.

I utgangspunktet er det tre ting vi kan gjøre:

  • Bruke mindre strøm
  • Flytte strømforbruket til andre tider på døgnet
  • Bytte til en mer prisgunstig strømavtale

Alle disse tiltakene forutsetter smarte og fleksible forbrukere, men å være nettopp dette er ikke så lett som vi skulle tro, ifølge en kronikk på Forskersonen.

Umulig og farlig flytting av strømforbruk

Harald Throne-Holst og Torvald Tangeland, begge forskere ved senter for velferds- og arbeidslivsforsking ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo, peker på flere grunner til at det å flytte strømforbruket ikke er så lett for alle:

De nye, automatiske strømmålerne skulle både avlaste oss fra å lese og rapportere inn sitt eget forbruk, men skulle også gi oss bedre oversikt over eget strømforbruk. I en åtte-til-fire-hverdag med jobb, middag før fritidsaktiviteter etterfulgt av dusj og klesvask, er imidlertid fleksibilitet i strømforbruket ikke så enkelt eller mulig i det hele tatt, ifølge Sifo-forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer