Strømpris

- Strømmen kan bli 50 % dyrere

Synes du strømprisene allerede er altfor høye, har ikke kraftanalytikeren gode nyheter til deg.

STRØMSJOKK: Det er ikke sikkert strømsparerådene i videoen vil skjerme deg helt for dyr strømregning den kommende tiden. Les mer i saken under. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene i Sør-Norge er langt høyere enn de pleier å være på denne årstiden, og på mandag satte prisene foreløpig årsrekord, ifølge strømbørsen Nordpool.

Dermed koster strømmen i Sør-Norge i snitt 1,06 kroner per kilowattime mandag, melder NTB.

Det er ikke én enkel forklaring på hvorfor det er såpass høye strømpriser i Norge nå, men heller en sum av flere faktorer, ifølge sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight:

  • Første faktor er at vi har underskudd i vannmagasinene som følge av lite nedbør og snøsmelting.
  • I tillegg har vi eksportert mye kraft til Europa det siste året, siden målsettingen om å redusere klimagassutslipp er skjerpet inn på kontinentet. Dette har sammen med rekordhøye gass- og kullpriser, ført til et svært høyt prisnivå i Europa, og derfor vil det flyte en del kraft over alle de forbindelsene Norge har til nettopp Europa.

- Med relativt lite vind og vann, stiger prisene i Norge fort opp mot europeiske priser, men fortsatt ligger våre priser om lag 30 øre per kilowattime lavere enn i Tyskland, for å nevne et eksempel, sier Lilleholt til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.