Strømpris

- Strømmen kan bli 50 % dyrere

Synes du strømprisene allerede er altfor høye, har ikke kraftanalytikeren gode nyheter til deg.

STRØMSJOKK: Det er ikke sikkert strømsparerådene i videoen vil skjerme deg helt for dyr strømregning den kommende tiden. Les mer i saken under. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene i Sør-Norge er langt høyere enn de pleier å være på denne årstiden, og på mandag satte prisene foreløpig årsrekord, ifølge strømbørsen Nordpool.

Dermed koster strømmen i Sør-Norge i snitt 1,06 kroner per kilowattime mandag, melder NTB.

Det er ikke én enkel forklaring på hvorfor det er såpass høye strømpriser i Norge nå, men heller en sum av flere faktorer, ifølge sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight:

  • Første faktor er at vi har underskudd i vannmagasinene som følge av lite nedbør og snøsmelting.
  • I tillegg har vi eksportert mye kraft til Europa det siste året, siden målsettingen om å redusere klimagassutslipp er skjerpet inn på kontinentet. Dette har sammen med rekordhøye gass- og kullpriser, ført til et svært høyt prisnivå i Europa, og derfor vil det flyte en del kraft over alle de forbindelsene Norge har til nettopp Europa.

- Med relativt lite vind og vann, stiger prisene i Norge fort opp mot europeiske priser, men fortsatt ligger våre priser om lag 30 øre per kilowattime lavere enn i Tyskland, for å nevne et eksempel, sier Lilleholt til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer