Strømpris

- Strømmen kan bli 50 % dyrere

Synes du strømprisene allerede er altfor høye, har ikke kraftanalytikeren gode nyheter til deg.

STRØMSJOKK: Det er ikke sikkert strømsparerådene i videoen vil skjerme deg helt for dyr strømregning den kommende tiden. Les mer i saken under. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene i Sør-Norge er langt høyere enn de pleier å være på denne årstiden, og på mandag satte prisene foreløpig årsrekord, ifølge strømbørsen Nordpool.

Dermed koster strømmen i Sør-Norge i snitt 1,06 kroner per kilowattime mandag, melder NTB.

Det er ikke én enkel forklaring på hvorfor det er såpass høye strømpriser i Norge nå, men heller en sum av flere faktorer, ifølge sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight:

  • Første faktor er at vi har underskudd i vannmagasinene som følge av lite nedbør og snøsmelting.
  • I tillegg har vi eksportert mye kraft til Europa det siste året, siden målsettingen om å redusere klimagassutslipp er skjerpet inn på kontinentet. Dette har sammen med rekordhøye gass- og kullpriser, ført til et svært høyt prisnivå i Europa, og derfor vil det flyte en del kraft over alle de forbindelsene Norge har til nettopp Europa.

- Med relativt lite vind og vann, stiger prisene i Norge fort opp mot europeiske priser, men fortsatt ligger våre priser om lag 30 øre per kilowattime lavere enn i Tyskland, for å nevne et eksempel, sier Lilleholt til Dinside.

Lenger ned i saken kan du se snittprisene på strøm i august, og lese mer om hvor mye dyrere strømmen har blitt for husholdningene i det siste.

Men prisene kan øke med 50 prosent!

Når vi ser disse høye prisene på sommeren, er det nærliggende å tro at prisene kan stige vesentlig mer når strømforbruket øker i de tusen hjem utover høsten og vinteren.

- Foreløpig venter markedet bare en beskjeden prisøkning fram mot vinteren, men fortsetter det med lite nedbør, kan prisene bli betydelig høyere om vi opplever en kald vinter, sier Lilleholt.

- Det er da et realistisk scenario at vi kommer til å se priser her til lands som i Europa, altså strømpriser som er 50 prosent høyere enn de vi har per nå, påpeker analysesjefen videre.

Næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i Energi Norge forteller at markedet forventer strømpriser rundt 60 øre per kilowattime de neste månedene.

- Dette kan imidlertid endre seg raskt hvis det kommer mye nedbør i Norge eller mye vind på kontinentet som vil kunne gi import til oss, sier Møller til Dinside.

Store (søndags)svingninger

Samtidig som strømprisene jevnt over har vært ganske høye i det siste, spesielt i Sør-Norge, har vi sett til dels store prissvingninger enkelte timer noen dager.

Siste eksempel på dette er søndag 8. august, som hadde denne kurven:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Kraftanalytiker Lilleholt forklarer at denne konkrete prissvingningen har sammenheng med fleksibilitetskabelen Northlink som går mellom Norge og Tyskland.

- Her får vi inn masse kraft fra Tyskland noen dager, fordi det er massiv overproduksjon der når det er mye vind. Søndag var det negative priser i Tyskland, hvilket gjorde at strømprisen mange steder i Norge var helt nede på null i flere timer, sier han, men legger til:

- Dagen etter snur kraften imidlertid igjen, og prisen er over 60 øre per kilowattime her til lands, mens tyskere måtte betale 90 øre kilowattimen.

Slik har gjennomsnittlig strømpris vært i august, ifølge strømbørsen Nordpool

Dag Oslo, Bergen og Kristiansand Molde og Trondheim Tromsø
10. august72,63 øre pr. kwh.85,52 øre pr. kwh.28,72 øre pr. kwh.
9. august64,35 øre pr. kwh.67,75 øre pr. kwh.27,05 øre pr. kwh.
8. august42,64 øre pr. kwh. (Bergen: 44,66 øre pr. kwh.)41,38 øre pr. kwh.25 øre pr. kwh.
7. august62,07 øre pr. kwh53,55 øre pr. kwh.36,79 øre pr. kwh.
6. august63, 56 øre pr. kwh.60,75 øre pr. kwh.57,99 øre pr. kwh.
5. august64,52 øre pr. kwh.62,66 øre pr. kwh.50,87 øre pr. kwh.
4. august63,59 øre pr. kwh. (Kristiansand: 63,70 øre pr. kwh.)61,84 øre pr. kwh.50,10 øre pr. kwh.
3. august61,70 øre pr. kwh. (Kristiansand: 62,10øre pr. kwh.)57,64 øre pr. kwh.57,46 øre pr. kwh.
2. august60,15 øre pr. kwh. (Kristiansand: 60,28 øre pr. kwh.)56,10 øre pr. kwh.50,60 øre pr. kwh.
1. august57,97 øre pr. kwh.50,92 øre pr. kwh.32,26 øre pr. kwh.

Prisene i tabellen er uten moms, avgifter og nettleie. Strømselskapenes påslag og fastbeløp kommer også i tillegg.

Mer eksport

Etter at vi de siste par åra har bygget et del vindkraft, vil Norden i et normalår ha en mer krafteksport. I Norge er vi svært avhengige av hvilke vannressursene som er tilgjengelige til enhver tid, og alle utenlandskablene får kraften til å flyte der det er mest underskudd på kraft.

- Det er likevel bare litt over fem prosent av strømmen vi produserer i Norden som eksporteres, understreker Lilleholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer