Strømprisen har doblet seg

Skal den enda høyere?

Det er ikke sikkert du merker det med en gang på regningen om du er flink til å spare på strømmen: Strømprisen har doblet seg på få måneder. Foto: COLOURBOX
Det er ikke sikkert du merker det med en gang på regningen om du er flink til å spare på strømmen: Strømprisen har doblet seg på få måneder. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisen på Østlandet har doblet seg siden midten av juli. Også i resten av landet har det vært kraftig prisstigning.

Sammenlignet med i fjor på denne tida er strømprisen nå tre ganger høyere, og strømleverandører NTB har snakket med tror det kan bli ytterligere prisstigning.

- Med en kald vinter kan vi fort komme opp i en strømpris, inkludert nettleie, på 1,30 kroner per kilowattime, sier administrerende direktør Bjørn Dybhavn i Rauma Energi til NTB.

Han varslet denne uka sine abonnenter om en pris på standard variabel strøm på 73 øre per kilowattime pluss nettleie. Det betyr at samlet pris allerede har passert 1 krone per kilowattime.

Les også: Betaler du for mye for strømmen?

Mindre forskjeller

De store forskjellene i prisen på strøm mellom Sør-Norge og resten av landet har jevnet seg mye ut. Onsdag var spotprisen på Østlandet 51 øre, mens Midt-Norge og Nord-Norge hadde en spotpris på 56 øre. Årsaken er bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i Sør-Norge enn det har vært.

Til sammenligning var spotprisen i Sør-Norge i midten av juli 28 øre, mens den i Midt- og Nord-Norge var 48 øre.

Balansen i markedet i Sør-Norge er blitt bedre som en følge av at flere av overføringskablene mellom Norge og Sverige/Danmark igjen er intakt.

Passivhus: Huset med null i strømregning

Skrur opp

De fleste strømleverandørene varsler i disse dager kundene sine om at strømprisen går opp.

- Årsaken er at markedsprisen har steget så mye som den har gjort. I Midt-Norge må vi også ta høyde for at det kan bli mangel på strøm denne vinteren. Vi produserer selv bare en tredel av det vi trenger. Resten må kjøpes inn på spotmarkedet. Når linjene inn til Midt-Norge har begrenset kapasitet, kan vi få problemer med å skaffe nok strøm når linjenettet mettes i kalde perioder, sier Dybhavn.

Han ser ikke bort fra rasjonering i Midt-Norge til vinteren, til tross for velfylte magasiner. Rasjonering er neste skritt, dersom effekten av prisområdet ikke er tilstrekkelig.

Finn billigste strømleverandør

Sjekk prisene

For strømkundene kan det være lurt å følge med på prisutviklingen, for det er veldig store forskjeller akkurat nå. Noen landsdekkende leverandører tilbyr en standard variabel pris så vidt over 41 øre, med andre ord lavere enn den aktuelle spotprisen. Den dyreste landsdekkende leverandøren ligger fortsatt på 60 øre.

- Dette betyr at noen leverandører subsidierer sine kunder i øyeblikket, sier Dybhavn. Han tror at flere må gjøre som Rauma Energi nylig har gjort, å justere sine priser kraftig opp.

I øyeblikket kan det også være rimeligere å være kunde i standard variabel- markedet enn i spotmarkedet. Det har også vært en viss flukt av kunder fra spotmarkedet, ifølge Kraftnytt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer